Vijf tips voor een topweekend

De deur klemt, je krijgt ze niet goed open. Wat is dit? Umpf. Moeilijk. Ha! Het weekend staat voor de deur. Hallo weekend, fijn je te zien!
door
Jelle
Leestijd 1 min.

Poquelin II

17 & 18/11

Foto Johan Jacobs

Gent - De eerste editie van ‘Poquelin' (2003) werd een klassieker, nu komt een adembenemende cast met een tweede bewerking van een aantal Molière-stukken. Vraag ons niet om de plot samen te vatten, wat we wel willen doen is namen noemen: naast de vertrouwde STAN'ers Jolente De Keersmaeker, Damiaan De Schrijver en Frank Vercruyssen springen ook gasten als Els Dottermans en Willy Thomas in het Franse bad. C'est chic!

Week van de Smaak

Nog t.e.m. 26/11

Wikimedia / gilrovina

Vlaanderen - De Week van de Smaak laat je tien dagen lang proeven van smaak- en eetcultuur in al zijn facetten. In heel Vlaanderen worden workshops, proeverijen, lezingen, culinaire wandelingen en beurzen opgezet, dit jaar rond het thema 'De Smaak van Morgen'. Daarover valt trouwens heel wat te zeggen. Eten we in de toekomst nog steeds worst met appelmoes of wordt duurzame en gezonde voeding belangrijker? Komen er revolutionaire bereidingstechnieken op ons af? Of slikken we enkel nog pilletjes uit de reageerbuis? Een heleboel scholen, bibliotheken, verenigingen maar ook horecazaken en bedrijven verzonnen rond deze vette vragen smakelijke activiteiten.

Kunstendag voor Kinderen

19/11

Foto Kip van Troje

Vlaanderen & Brussel - Kruis zondag aan als een hoogdag in je agenda, want die dag staan kunst en cultuur voor families centraal. Van peuter tot scholier: welke leeftijd je kroost ook heeft, in talloze cultuurhuizen kunnen gezinnen op de Kunstendag voor Kinderen terecht voor voorstellingen, workshops, concerten of speurtochten. Hele jonge snuitertjes in huis? Je zou ervan versteld staan hoe makkelijk kinderen meegaan in de wat abstracte bewegingstaal van dans of de magie van theater. Muziek en muziektheater doen het altijd goed bij kinderen met zin om te zingen of dansen. Ikke doen? Kennen we. Veel huizen organiseren concrete doe-activiteiten voor kinderen die moeilijk stilzitten. Hop, geen reden meer om thuis te zitten op 19 november.

Ai Weiwei - Mirror

Nog t.e.m. februari 2018

BELGA PHOTO LUC CLAESSEN

Antwerpen - Ai Weiwei laat zich kritisch uit over uitbuiting, mensenrechten en autoriteiten - allemaal begrippen die hij als ‘dissidente' kunstenaar in het autoritaire China aan den lijve mocht ondervinden. Het FOMU presenteert nu een solotentoonstelling, want in zijn werk is een belangrijke rol weggelegd voor fotografie. Zo legt hij op Twitter en Instagram vast op welke manier zijn leven door het toezicht van de overheid bepaald wordt – het resultaat is een reeks selfies met een groot gevoel voor ironie en het poëtische gebaar.

Songhoy Blues

17/11

Foto Songhoy Blues

Leffinge - Wanneer Damon Albarn iets in zijn hart heeft, ligt het ook op zijn tong, dus hij uitte zich de laatste jaren verschillende keren als fan van de Malinese music scene. Een van de prominente vertegenwoordigers van die scene is de band Songhoy Blues met een patent op berestevige rock en funk Afrikaanse rock en funk? Jazeker, want het Westen heeft geen alleenrecht op die genres, zoals Songhoy Blues met verve bewijst. Hun muzikale power vindt zijn oorsprong in typische Malinese desert-blues en traditionele songhoy-muziek, en je mag er zeker van zijn dat het vooruit gaat.