Vijf tips voor een theatraal weekend

Vijf tips voor een theatraal weekend
Foto G. Bollansee

MUZIEK

STUK START

17/9

Het Leuvense kunstencentrum STUK schiet uit de startblokken, en hoe. Het nodigt je deze avond uit om te komen kijken en dansen - of allebei tegelijk. Het begint al met kunstenaar Floris Vanhoof, die de gevel van STUK ‘activeerde’ met flikkerende projecties en een elektronische soundtrack. Eenmaal binnen wacht choreografe Meg Stuart je op met een video-installatie op het binnenplein, waarvan je de soundtrack kan beluisteren met headsets. Echte danslustigen zakken vervolgens af naar de Soetezaal, waar theatermaker Lisa Vereertbrugghen haar onderzoek naar hardcore techno verderzet met DISQUIET - een performance die de gabber in je tot leven wekt. Dansen maar!

stuk.be

PERFORMANCE

RIVER

19/9

Wie zondag toevallig in het Citadelpark wandelt en in de buurt van het S.M.A.K. komt, moet niet verwonderd zijn op het grasveld naast het museum plots te stoten op een rivier van fijn wit breiwerk. De witte vloed maakt deel uit van een performance van kunstenaar Marie Julia Bollansée, voor wie de rivieren de aders zijn van de wereld. Als ze breken, is de mens in gevaar. Vanaf 13 tot 17 uur nodigt Bollansée het publiek uit om zijn schoenen en sokken uit te trekken en blootvoets over de witte, smalle rivier te stappen. Extraatje: bij het eindpunt wacht een gratis glas trappist.

smak.be

EVENEMENT

Autoloze zondag

19/9

Brussel zonder auto’s? Jawel, zondag kan het - en het biedt de ideale gelegenheid om de hoofdstad eens van een andere, minder jachtige kant te bekijken. Heel wat Brusselse kunsthuizen grijpen die kans aan om de deuren nog wijder dan anders open te gooien. In de Beursschouwburg is er gratis brunch en ‘aerobic sauvage’ - waw, dat klinkt goed. Jeugdtheater BRONKS palmt het plein in voor zijn deur en belooft daar een spetterende waterinstallatie, de grootste zandbak van Brussel en wedstrijdjes stadsdieren imiteren. Al ooit van ‘pumptrack’ gehoord? De sportivo’s onder ons zeker wel: het is een parcours van hellende bochten dat wordt bereden door fietsers die ‘pompen’ in plaats van trappen. Wie het wil proberen begeeft zich naar de Dieudonné Lefèvrestraat voor een demonstratie. En er is meer, veel meer...

brussel.be

KLASSIEK

Musica Divina: Vox Luminis

17/9

Spraken we net al over bier? In de abdij van Tongerlo draait nochtans niet alles om dat goudgele goedje, want nu zaterdag staat de hemelse muziek van de Vlaamse polyfonist Josquin Desprez centraal. In 2021 is het immers vijf jaar geleden dat deze componist de aarde verliet, en het ensemble Vox Luminis viert dat met een programma dat je in hogere sferen brengt. Naast de befaamde Missa L’Homme Armé staan ook een aantal motetten van de grootmeester van de zestiende eeuw op het programma. Het concert kadert in het Festival van Vlaanderen Kempen, dat dit jaar bijzonder veel abdijen aandoet: naast Tongerlo zijn er ook concerten in de abdijen van Averbode en Postel. Te ontdekken!

musica-divina.be

THEATER

BRUIST!

19/9

De Antwerpse jeugdtheaters palmen opnieuw de geweldige festivallocatie STORMKOP in met de derde editie van het kindertheaterfestival BRUIST! Er wordt gefluisterd dat er een gekke neushoorn te zien is en dat de Kovid-Koning er de scepter zwaait, en tijdens Radio Radiostilte kaapt jouw kroost de lokale radiozender - piraterij van de leukste soort. Maar daarnaast is er vooral theater, véél theater. Voor de echte mini’s vanaf 3 maanden installeert Theater De Spiegel met Curiosa een speel- en ontdekkingskast, de drieplussers komen in Stok Paard Prins van 4Hoog te weten dat prinsen ook verliefd kunnen worden op soldaten - en niet enkel op prinsessen. Maar geniet los van al dat moois vooral ook van de unieke locatie aan de Antwerpse dokken, een spektakel op zich.

froefroe.be