Vijf tips voor een pikant weekend

Vijf tips voor een pikant weekend

Blues Peer

19/7 - 21/7

Liefhebbers van de betere blues weten waarheen dit weekend: het is weer tijd voor Blues Peer. De affiche van het festival is ook dit jaar indrukwekkend, met onder andere Kenny Wayne Shepherd (foto), Black Box Revelation, Paul Carrack en Beth Hart. Ook niet te missen: een muzikale ode aan de twintigjarige carrière van Neil Young, met op het podium acht Belgische topmuzikanten waaronder Guy Swinnen, Patrick Riguelle en Jan Hautekiet. Ook kleinere muziekliefhebbers zijn bovendien welkom: het festival is gratis voor kinderen jonger dan twaalf jaar.

AFP / L. French

bluesfestival.be

Bal National

20/7

De Belgische nationale feestdag valt op 21 juli, maar naar aloude traditie is het de avond voordien alvast prijs met Bal National, een spetterend volksfeest op het Brusselse Vossenplein. Met artiesten Fréderic Longbois, Belle Perez, De Lange Jojo en Big Ben is de ambiance alvast verzekerd voor Belgiës grootste bal populaire: wie op tijd komt krijgt bovendien de gepaste danspasjes aangeleerd. Ook royaltyfans kunnen overigens best naar het Vossenplein afzakken zaterdag, want de koning en zijn familie komen hier elk jaar hun benen losgooien.

balnational.be

Gentse Feesten

19/7 - 28/7

In Gent gaan dit weekend de Gentse Feesten van start, een van de grootste volksfeesten ter wereld. En het zijn de Gentenaars zelf die vanavond het startschot mogen geven. Allez, Chantez! Doet het publiek zingen onder begeleiding van een 50-koppig showorkest, terwijl koorddansers meters boven het podium een hoogteparcours bewandelen: van spektakel gesproken. Nog tien dagen (en nachten) lang kan je in Gent terecht voor theater, muziek, circus, comedy - en legendarische feestjes, natuurlijk.

gentsefeesten.stad.gent

PiKANT

nog t.e.m. 30/9

De meest verleidelijke tentoonstelling van het moment bevindt zich in Aalst. PiKANT neemt je mee doorheen vijf eeuwen cultuurgeschiedenis: ze toont kanten kledij en accessoires als statussymbolen, hoe kant van onder- naar bovenkleding evolueerde en ten slotte hoe het stofje menig kunstenaar en ontwerper inspireerde. Het waterkasteel van Moorsel is het decor voor topstukken uit de kunstgeschiedenis (met namen als Van Dyck en Rubens), maar ook voor kanten beha's en slipjes, spectaculaire bruidsjurken en indrukwekkende hedendaagse kantkunst.

Foto L. Monsaert

pikant.vlaanderen

Weiland met koeien

nog t.e.m. 21/7

Zomer van Antwerpen verrast de hele zomer lang met bijzondere voorstellingen op unieke plekken in de Scheldestad. En bijzonder, dat kun je van Weiland met koeien wel zeggen. Captain Boomer plant een gigantische landelijk schilderij neer in Park Spoor Noord, met echte koeien omgeven door het grootste gouden frame ter wereld. Ga zitten op het kader en laat de wereld - en de koeien - aan je voorbij gaan: maak een praatje met je buurvrouw, laat je gedachten dwalen en laat je hypnotiseren door de lome bewegingen van de grazende koeien.

Foto J. Doggen

zva.be