Vijf tips voor een gezellig herfstweekend

Vijf tips voor een gezellig herfstweekend

Hotel Beethoven

nog t.e.m. 17/1

Ludwig von Beethoven viert dit jaar zijn 250ste verjaardag, en dus gooit BOZAR de deuren van Hotel Beethoven open. De tentoonstelling laat zien hoe de bekende componist, zijn muziek en zijn ideeën ook vandaag nog relevant zijn. Hoe kunnen we met ons lichaam luisteren als horen niet meer kan? De expo onderzoekt hoe kunstenaars geluid en muziek vertalen naar beeld en beweging, met manuscripten en muziekinstrumenten naast werk van kunstenaars als Andy Warhol en John Baldessari. Met een museumpas kan je de tentoonstelling gratis bezoeken.

Foto T. Ohler

bozar.be

Autovrije zondag

18/10

De Gentse binnenstad wordt deze zondag grotendeels autovrij. Speciale activiteiten zijn er dit jaar helaas niet tijdens de Autovrije zondag, maar dat wil niet zeggen dat je niet kan genieten van de rust in de stad. Volg een van de bewegwijzerde fiets- en wandelroutes door de stad en laat je langs de mooiste plekjes van Gent leiden. Onderweg neem je zoveel plaats in als je wil, zonder rekening te moeten houden met auto's - al eens over het midden van de fly-over gewandeld?

Foto Unsplash

gent.be

Chrysantenfestival

17/10 - 25/10

Chrysanten hebben bij ons niet altijd de vrolijkste connotatie, maar in Japan staat de bloem symbool voor een lang leven en komt ze vaak terug in de kunst. In de Japanse Tuin is het Chrysantenfestival (of Kiku Matsuri) dan ook het hoogtepunt van de herfst. De kleurrijke bloemen zijn er dik gezaaid en vormen een mooi samenspel met de prachtige herfstkleuren van de tuin. Laat je betoveren tijdens je wandeling door de tuin: onderweg kom je ook tien mooi vormgegeven haiku's tegen.

Foto R.V.

japansetuin.be

Het Lam van Jan

nog t.e.m. 17/10

In Gent draait het Van Eyck-jaar nog steeds op volle toeren, en ook de allerkleinsten vieren mee. Het Lam van Jan is een heerlijke mix van visueel en objecttheater van 4hoog, in een gezellig intieme setting. Jan heeft lang en hard gewerkt aan zijn schilderij, tot in de kleinste details. Nu is het eindelijk af, klaar om te onthullen aan de toeschouwers. Tot Jan aankomt in de expositiezaal: weg schilderij, verdwenen … De voorstelling (geschikt voor iedereen vanaf drie jaar) is dit weekend te zien in het MSK en daarna op tournee doorheen Vlaanderen.

4hoog.be

House of Card

nog t.e.m. 18/4

Museum M presenteert dit najaar House of Card, een grote solotentoonstelling van de Duitse kunstenaar Thomas Demand. Demands werk is onlosmakelijk verbonden met architectuur: hij werd bekend met foto's van levensgrote maquettes die hij maakte uit papier en karton, constructies die na het nemen van de foto weer vernietigd worden. In de expo kan je zijn eigen werk bewonderen, waaronder enkele zelden vertoonde projecten, naast werk van Arno Brandlhuber, Martin Boyce, Caruso St John en Rirkrit Tiravanija.

Foto D. Pauwels

mleuven.be