Vijf tips voor een beestig weekend

Vijf tips voor een beestig weekend

Beeldig Lommel

15/6 - 16/6

Lommel - Het stadscentrum van Lommel vormt dit weekend voor de twaalfde keer op rij het decor voor een internationaal levende beeldenfestival, Beeldig Lommel. Het is een bijzonder spektakel: de straten worden overspoeld door standbeelden die vrolijk knipogen naar voorbijgangers, van een grappige poetsvrouw over een  kapitein tot een mysterieuze Amazone. Bovendien lopen er ook knotsgekke straatartiesten en verbazingwekkende steltenlopers rond, en is er heel wat randanimatie. Kijk goed uit je doppen, want in Lommel is dit weekend niets wat het lijkt.

Foto Salina

beeldiglommel.be

Kasteelfeesten

16/6

Elk jaar duikt Kasteel d'Ursel in Hingene voor zijn Kasteelfeesten de geschiedenis in. Dit keer herbeleef je het doopfeest van de eerstgeboren zoon van hertog Joseph d'Ursel, anno 1872. De adellijke familie maakt zijn intrede per koets, de pastoor voltrekt het doopsel en vervolgens mag het volksfeest losbarsten. Want voor de kleine Robert werden kosten noch moeite gespaard: de stoelen gaan aan de kant voor een reeks uitbundige boerendansen, de victoriaanse kermis wordt op gang getrokken en het reizende circus is gearriveerd. En wie wordt dorpskampioen in het blaasbiljarten of stokvangen?

BELGA / N. Materlinck

kasteeldursel.be

HOOGTIJ

16/6

Op zondag 16 mei organiseren meer dan twintig Scheldegemeenten voor het eerst samen HOOGTIJ, feest van de Scheldevallei. Het wordt een dag vol beleving op en rond het water. Een picknick op de dijk, een potje waterskiën, een zingende zeemeermin, een tochtje met de milieuboot of een dauwtrip met ontbijt? Het behoort allemaal tot de mogelijkheden. En je hoeft niet eens te kiezen, want pendelen tussen de verschillende activiteiten kan met de voorziene fluistertrein.

Toerisme Lokeren

Hoogtijscheldevallei.be

Vlaamse Meesters in Situ

nog t.e.m. 30/9

Vlaamse Meesters in Situ is een tentoonstelling verspreid over heel Vlaanderen: ze wijst je de weg naar werken van Vlaamse Meesters die nog steeds op hun originele locatie hangen. Kerken, kloosters, kastelen, stadhuizen… allemaal verbergen ze unieke kunstschatten. Tien fiets- en wandelroutes in Vlaanderen leiden je langs onder andere een Rubens in de Sint-Pauluskerk in Antwerpen, de prachtige muurschilderingen in de abdijrefter van het Gentse STAM of een Van Loon in de Basiliek van Scherpenheuvel.

Foto Lucid

vlaamsemeestersinsitu.be

Made in Scotland

nog t.e.m. 14/6

Naast whiskey en zeemonsters staat Schotland ook bekend voor haar culturele festivals. Veruit het beroemdste is Edinburgh Fringe Festival, het grootste kunstenfestival ter wereld. Made in Scotland, vandaag aan haar laatste dag toe, brengt zes dans-, theater- en muziekvoorstellingen van dat festival gratis naar de Sint-Gorikshallen in Brussel. Vandaag nog op het programma: Douglas van Robbie Synge (een woordeloze performance over de verhouding van een lichaam tot zijn omgeving), en een groot slotfeest in Recyclart met de bijzondere noise-band Okishima Island Tourist Association en een reeks Schotse én Brusselse dj's.

Foto S. Teresa

madeinscotlandfestival.com