Vijf tips om te solliciteren via sociale media

Vijf tips om te solliciteren via sociale media

Sociaalnetwerksites zijn een belangrijk hulpmiddel bij het zoeken naar een job. Niet alleen bereik je zo op een snelle manier heel wat mensen uit je netwerk, er zijn ook werkgevers op aanwezig. Ze stellen er zichzelf voor, publiceren hun vacatures en gaan op zoek naar interessante profielen.

 

Tip 1: Laat weten dat je werk zoekt

Laat via de sociale media waar je lid van bent (Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+…) weten dat je werk zoekt. Noteer bijvoorbeeld als status: “Ik ben op zoek naar een nieuwe professionele uitdaging als vertaler. Frans en Spaans zijn mijn specialiteit!”. Doe dit enkele weken later opnieuw. Zo bereik je heel veel mensen in je netwerk. Je zal versteld staan van hoeveel hulp je krijgt!

Tip 2: Wees actief

Zorg ervoor dat je sociale media-accounts niet in een sluimerstand raken. Houd je online profielen en cv up-to-date. Als je dit niet doet, zorg je voor een verkeerd of verouderd beeld van jezelf.

Tip 3: Volg, volg, volg!

Volg via Twitter of Facebook werkgevers die jou interesseren. Soms posten zij op hun accounts werkaanbiedingen die ze nergens anders bekendmaken. Sluit je ook aan bij interessante groepen. Wees wel kieskeurig met de online groepen waarbij je je aansluit. Groepen als ‘Goe gezopen afgelopen weekend?' geven geen al te beste indruk.

Tip 4: Netwerk

Gebruik LinkedIn, dat gespecialiseerd is in professionele netwerking. Optimaal: vraag mensen uit je netwerk om je aan te bevelen, zoek vacatures en solliciteer.

Tip 5: Wees bewust van wat er over jou te vinden is

Veel werkgevers screenen het internet tijdens hun zoektocht naar informatie. Achterhaal wat er over jou terug te vinden is op het net. Tik je naam in op google.com of pipl.com en verwijder info die niet in je voordeel speelt. Kies voor je accounts op Facebook, Twitter en LinkedIn profielfoto's waarmee je een goede indruk maakt en zorg dat enkel je vrienden je andere foto's kunnen zien. Let ook op welke berichten je liket en deelt en wie die info te zien krijgt. Want ook dat kan een invloed hebben op de indruk die je nalaat bij de werkgever. Kijk dus zeker je privacyinstellingen na.

VDAB heeft een gratis webcursus LinkedIn om een job te vinden. Info op www.vdab.be.