Vijf tips om de hittegolf door te komen

Vijf tips om de hittegolf door te komen

De hitte is lastige vijand, want wat in eerste instantie logisch lijkt en kortstondige, hemelse koelte brengt, heeft vaak een averechts effect. De truc is om je lichaamstemperatuur te laten wennen aan de verzengende hitte.

Drink geen koud water, maar kruidenthee

Een grote, parelende kan met water en een tiental ijsblokjes is een heilige graal tijdens een hittegolf, maar eigenlijk is het een vergiftigd geschenk. Door ijskoud water te drinken, daalt de temperatuur van je lichaam, waardoor je hersenstam denkt dat de hitte voorbij is. Je innerlijke thermometer zal je lichaamstemperatuur opnieuw doen stijgen en nadat het effect van het koude water uitgewerkt is, zal je temperatuur nog hoger zijn dan ervoor. Lauwe thee zorgt initieel voor een verhoging van de temperatuur, maar daarna reageert je innerlijke thermometer door je temperatuur opnieuw te verlagen.

Neem een lauwwarme douche

De kruidenthee-tip heeft ook enkele neven, zoals de lauwwarme douche-tip. Koude douches hebben een tijdelijk, heerlijk effect, maar nadien zal je temperatuur opnieuw onbekende hoogtes scheren. Neem dus een lauwwarme douche, laat je lichaam wennen aan de hitte en de gevoelstemperatuur zal dalen.

Vecht niet tegen de hitte

Vecht niet tegen de hitte. Geef het op, want het is oorlog die je niet zal winnen zolang de zon aan de hemel staat. Als je probeert je te verzetten tegen de warmte, zal je stress krijgen en stress is de beste vriend van de hitte. Je hartslag zal verhogen, je lichaam zal meer werk verrichten en je zal het warmer krijgen. Dus onderwerp je aan de warmte en de warmte zal je liefhebben.

Plan je dag volgens het jungleschema

De zon is voorspelbaar en dus makkelijk te omzeilen. Wees slimmer en plan je dag zoals de mensen in tropische gebieden het doen. Klauter iets vroeger uit je bed en profiteer van de koelere ochtenduren. Sluit jezelf op tussen 12u en 16u, want dat zijn de warmste uren van de dag. Gebruik die uren voor iets nuttigs, zoals een deugdoende siësta, of iets totaal anders, zoals een deugdoende powernap of een deugdoend dutje. Opties genoeg.

Blijf weg van gekruid eten, alcohol, sigaretten en cafeïne

Heb je ooit al eens een leeuw een sigaret zien roken? Nee, dat dacht ik al. Dat komt omdat leeuwen maar al te goed weten dat een sigaret het leven in de jungle alleen maar zweterig maakt. Bepaalde producten, zoals cafeïne, pepers, tabak en alcohol, laten je hartslag omhoog gaan. Je lichaam zal daarop reageren door meer te gaan zweten, wat je niet direct nodig hebt tijdens een hittegolf.

Bron: dokterdokter.nl

Foto Pixabay