Vijf sollicitatievragen ontcijferd

Vijf sollicitatievragen ontcijferd

Het schooljaar loopt op z'n einde, dus nadert voor vele jonge mensen het eerste sollicitatiegesprek. Volgens de Britse auteur en recruiter James Reed is het lang niet zo moeilijk om je daarop voor te bereiden, omdat er in se slechts vijftien vragen zijn die de werkgever kan stellen. Hier volgen de vijf belangrijkste.

James Reed vroeg aan duizenden interviewers en ‘hiring managers' welke vragen ze stelden aan sollicitanten, en stelde vast dat die terug te brengen zijn tot vijftien thema's. In zijn boek ‘101 Job Interview Questions You'll Never Fear Again' noemt de auteur die vijftien basisvragen - waarop al de andere slechts varianten zijn - de "fateful 15".

1. Vertel iets over jezelf

Recruiters gebruiken deze vraag volgens Reed als een manier om het zelfvertrouwen van een kandidaat te testen, alsook zijn of haar mate van voorbereiding op het gesprek.

2. Waarom solliciteer je?

Via deze vraag wil de werkgever te weten komen of je goed genoeg wat je voor het bedrijf kunt betekenen. De vraag dient om te testen of de vaardigheden, ervaring en motivatie van de kandidaat passen bij de functie.

3. Wat zijn je grootste sterktes?

De onderliggende vraag is: ken je jezelf echt? De vraag gaat niet zozeer over de persoonlijkheid van de kandidaat, maar eerder over de bijdrage die de werknemer in spe kan leveren in de uitdaging waar de organisatie voor staat.

4. Wat zijn je minpunten?

Het is een klassieke recruitmentvraag, waarop je geen voor de hand liggende antwoorden mag geven. Volgens Reed is de kans groot dat de interviewer met deze vraag zoekt naar bevestiging van eerder aangegeven ‘zwakheden', niet naar nieuwe inzichten.

5. Waar zie jij jezelf in vijf jaar?

De vraag is een omweg van de werkgever om te horen of je echt voor de specifieke functie wil gaan. Het is belangrijk dat je blijk geeft van enthousiasme voor het bedrijf, en dat je een realistisch beeld hebt van de kansen die de onderneming jou kan bieden.