Vier op vijf kinderen poetsen hun tanden niet naar behoren

Vier op vijf kinderen poetsen hun tanden niet naar behoren

De Christelijke Mutualiteit (CM) bevroeg 454 ouders van kinderen tot 6 jaar. Daarbij baseerde het zich op drie criteria van de Wereldgezondheidsorganisatie: beginnen met poetsen voor de eerste verjaardag, dat minstens twee keer per dag doen en hulp krijgen van de ouders.

Kinderen die aan de vereisten voldoen, hebben dubbel zo veel kans om op de leeftijd van 3 à 4 jaar geen tandbederf te hebben. Helaas blijkt dat voor weinig Belgische kinderen het geval. Slechts 19% scoort op alle drie de vlakken. Vooral de frequentie is een probleem: slechts 29% poetst twee keer per dag, 55% doet het maar één keer en 3% zelfs nooit.

Volgens tandarts Jean-Paul Souffriau onderschatten ouders het belang van melktanden. «Als die te vroeg verloren gaan, kan dat nefaste gevolgen hebben voor de stand van het volwassen gebit», waarschuwt hij. Souffriau pleit er ook voor dat kinderen vanaf 2 jaar op controle komen. «Van de 3-jarigen is 72% nog nooit bij de tandarts geweest. Vaak moeten we meteen naar het ziekenhuis doorverwijzen voor algemene verdoving, omdat een behandeling anders niet mogelijk is.»

Om het tij te keren, bedacht de CM een campagne. «We moeten poetsen leuk maken», verwijst Griet Rummens naar mascotte Ben De Bever en de stickers die kinderen kunnen verzamelen. (ma)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ENKELE TIPS

  • Laat je kind zelf een tandenborstel kiezen
  • Laat je kind poetsen voor de spiegel
  • Laat als ouder zien hoe je zelf poetst
  • Vertel een verhaaltje rond het poetsen
  • Gebruik een beloningssysteem

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

«Kinderen laten hun tanden niet zomaar poetsen»

De Antwerpse Nashewa waakt over de tandhygiëne van haar kinderen Adhan (3 jaar) en Céline (14 maanden). Vooral haar zoontje poetst met veel plezier. « Bij Adhan moet ik enkel de tandpasta op de borstel doen. Omdat hij de sinaasappelsmaak zo lekker vindt, doet hij de rest helemaal zelf. » De tanden van haar zoontje zelf nog eens napoetsen, vindt Nashewa niet nodig.

Zusje Céline heeft nog maar acht tandjes, maar ook die worden gepoetst. « Dat doe ik elke avond zelf, al is het niet evident », aldus Nashewa. « Mijn dochter laat haar tanden niet zomaar poetsen. Ze sluit haar mond of zuigt op de borstel. »

Naar de tandarts gingen de kinderen nog niet. « Dat zal ik enkel doen als er echt een probleem is », besluit Nawesha. (ma)

______________________________________________________________________