Vier op tien studenten hebben drankprobleem

Vier op tien studenten hebben drankprobleem

Onderzoekers van de KU Leuven peilen elk jaar naar de geestelijke gezondheid van de 18- en 19-jarigen. Daarbij vragen ze ook naar het alcoholverbruik van de jongeren. Uit de cijfers van vorig academiejaar blijkt dat 37% te veel dronk. Dat is een kwart meer dan vijf jaar geleden. Een drankgedrag wordt aanzien als problematisch door rekening te houden met het aantal consumpties, het gedrag (of je bijvoorbeeld alles nog kan herinneren) en de gevolgen (of je bijvoorbeeld hebt gevochten).

Punten liggen 11% lager

"Bij die problematische drinkers heeft alcohol een grote impact op hun leven", zegt Ronny Bruffaerts van het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven in de krant. "Ze slapen minder goed, veroorzaken overlast op straat, komen minder naar de les, enzovoort. Zelfs hun punten lijden eronder: hun gemiddelde jaarpercentage ligt tot 11% lager."

Een eenduidige verklaring voor de stijging van het alcoholmisbruik heeft de onderzoeker niet, maar hij verwijst wel naar een normalisering van overmatig drankgebruik, schrijven de kranten van Mediahuis. Het aantal echt verslaafde studenten bleef de voorbije jaren nagenoeg stabiel, op 2 à 5%. De KU Leuven wil het probleem aanpakken. Met ludieke campagnes, zoals gratis ontbijt voor nuchtere studenten, maar ook met traject­begeleiding.

Meest gelezen
 1. monicathumb

  ‘Temptation’-presentatrice Monica Geuze overladen met complimenten op bikinifoto: «Je straalt!»

 2. maartenthumb

  Filosoof Maarten Boudry: «Ik ben de aanstellerige argumenten tegen vaccinatieplicht zo beu»

 3. pexels-yan-krukov-8618063

  WTF. Ouders vernemen dat kind besmet is met corona en sturen hem tóch naar school, waar uitbraak volgt

 4. nielsthumb

  Niels Destadsbader over zijn eerste kus met zus van bekende actrice: «Dat ga ik nooit vergeten»

 5. chrome_2efIRDB2HB

  Vervangleerkracht ontslagen omdat hij DIT zong voor de klas (video)