Vier op de tien ouders slapen minder dan zes uur

Vier op de tien ouders slapen minder dan zes uur

Slapen is een heel belangrijke activiteit. Niet alleen zorgt het ervoor dat je fysiek en mentaal recupereert van de afgelopen dag, je kan er ook energie uit halen om opnieuw aan de slag te gaan. Toch zegt 52% van de jonge ouders dat ze tijdens bepaalde periodes, zoals schoolvakanties of de winter, extra veel slaap moeten inboeten, stelt een enquête van de blog Mama Baas en Supradyn Energy. Daaruit blijkt ook dat 46% van de ouders dagelijks het gevoel heeft dat ze niet uitgerust zijn.

Vertrouwen op ontbijt met koffie

Van de 550 respondenten antwoordde 42% dat ze gemiddeld niet aan zes uur slaap per nacht raken. De overige 58% zegt van voldoende nachtrust (6 tot 8 uur) te kunnen genieten.

De bevraging peilde ook naar de huis-tuin-en-keukenmiddeltjes om toch energiek de dag door te komen. Iets meer dan de helft stort zich ‘s ochtends op een goed ontbijt en 44% zoekt zijn heil in koffie. Wat opvalt is dat veel mensen ook het belang onderstrepen van sociaal contact. Net meer dan 40% van de bevraagden laat weten extra energie te halen uit een avondje uit met vrienden of vriendinnen.

"Energie komt in golven. Op sommige dagen kan ik bergen verzetten, op andere dagen ben ik al blij dat ik de avond haal", getuigt Sofie Vanherpe, blogster bij Mama Baas en zelf moeder van twee kinderen. "Sporten, gezond eten en voldoende rust nemen, helpen me om beter om te gaan met dagen waarop mijn energiepeil een dipje kent."

Blijf weg van suiker

Vanherpe heeft ook enkele tips voor vermoeide ouders. Zo raadt ze aan om de winterkoude te trotseren en tijdens de donkere maanden te sporten. Het zou je beter doen slapen, je stress verminderen en je zelfvertrouwen een boost geven. Wegblijven van suiker helpt volgens haar ook. Tot slot stelt ze voor om voldoende rust te nemen. Laat de to-dolijst af en toe liggen en zet je even rustig in de zetel.