Videoscheidsrechter mag nu ook ingrijpen

Videoscheidsrechter mag nu ook ingrijpen

Voor alle duidelijkheid: het gaat voorlopig om een proefproject. Elke club uit de Jupiler Pro League zal drie thuis- en drie uitwedstrijden spelen in de aanwezigheid van een videoassistent. Dat was dit seizoen ook al het geval, maar het nieuwe experiment gaat een stap verder.

«We hebben het systeem al getest, maar dan zonder dat de videoman kon ingrijpen», legt scheidsrechtersbaas Johan Verbist uit. Volgend seizoen kan de assistent die de televisiebeelden bekijkt wél optreden tijdens een match, al moet het wel om een spelbepalende fase gaan.

Vier gevallen

«Een tussenkomst kan alleen in vier gevallen: een doelpunt, een penalty, een rode kaart of een bestraffing van een verkeerde speler», licht Koen De Brabander, de CEO van de voetbalbond, toe. «Alleen bij honderd procent duidelijke fouten kan de videoassistent de ref op de hoogte brengen, maar dan nog zal de scheidsrechter uiteindelijk beslissen.»

Die laatste kan als hij twijfelt ook zelf een beroep doen op de videoassistent. Indien nodig mag de scheidsrechter ook aan de rand van het veld beelden van de bewuste fase herbekijken alvorens zijn oordeel te vellen. Als spelers naar die beelden kijken, worden ze bestraft met een gele kaart. Trainers vliegen in dat geval naar de tribune.