Videogames voor jong en oud

Videogames voor jong en oud

Voor nostalgici: PlayStation Classic

Na Nintendo blaast nu ook Sony een cultconsole nieuw leven in met een miniversie. We hebben het natuurlijk over de originele PlayStation, de allereerste console van de Japanse reus. Je kan de PlayStation Classic (100 euro) via HDMI aansluiten op elke moderne tv. Hij bevat twintig mythische titels, voor elk wat wils: Destruction Derby, Final Fantasy VII, Metal Gear Solid, Rayman, GTA, Rainbow Six… Kers op de taart: deze mini-PlayStation wordt geleverd met twee controllers die er net als het originele model uitzien. Perfect om met vrienden te spelen.

Voor cowboys: Red Dead Redemption 2 (PS4, XOne)

Voor wie het nog niet gehoord had: Red Dead Redemption 2 is dé game van 2018. Na zeven jaar ontwikkelen leverde Rockstar Games, de studio achter GTA, een meesterwerk af met een ongeziene rijkdom. Red Dead Redemption is niet voor iedereen, maar als je ouder bent dan 18, als er diep in jou een echte cowboy schuilt en als je niet terugdeinst voor een complexe en soms wat rigide gameplay, dan ben je wekenlang zoet met dit buitengewone avontuur. Neem vooral je tijd om alles te ontdekken, wij bereikten pas na meer dan 60 uur de eindgeneriek. Ideaal voor lange winteravonden.

Voor Pokémonjagers: Pokémon Let's Go Pikachu (Switch)

Er valt niet aan te ontsnappen: Pokémon is back! En voor het eerst op de Switch. Dat betekent niet alleen nieuwe graphics, maar ook een nieuwe manier van Pokémons vangen, geïnspireerd door Pokémon GO. Door de RPG-dimensie grotendeels overboord te gooien, richt Pokémon: Let's Go, Pikachu/Evoli zich op een jonger en breder publiek. Ondanks het erg repetitieve kantje en het ontbreken van echte nieuwigheden wordt het voor Pokémonfans onmogelijk om niet te vallen voor de charmes en geweldige artdirection van deze nieuwe titel.

Voor VR-fans: Astro Bot Rescue Mission (PS4)

Heb je een PS4 en ben je op zoek naar een unieke, verbluffende game-ervaring? Dan is het hoog tijd dat je de PS VR-bril eens uitprobeert. Die wordt almaar betaalbaarder en dompelt je helemaal onder in een adembenemende wereld. Tot voor kort was het moeilijk om een PSVR-titel aan te raden die de technologie van de bril perfect demonstreert. Maar nu is er Astro Bot Rescue Mission, waarmee Sony op briljante wijze de platformgame revolutioneert. Dankzij de perfect uitgevoerde virtual reality is Astro Bot Rescue Mission simpelweg de innoverendste platformgame sinds Super Mario 64. Een unieke, betoverende ervaring voor jong en oud.

Voor liefhebbers van mooie wagens: Forza Horizon 4 (XOne)

2018 was weer een goed jaar voor racegames. Maar als we er één moeten uitpikken dan is het zonder twijfel Forza Horizon 4, een echte liefdesverklaring aan de auto. In deze exclusieve Microsoft-game kruip je achter het stuur van zowat 500 bolides van 100 constructeurs, dwars door het Verenigd Koninkrijk. Traditiegetrouw staan fun en spektakel weer centraal. Deze vierde episode is net als zijn voorgangers toegankelijk voor iedereen, van groentjes tot ervaren piloten. Forza Horizon 4 blinkt uit door zijn graphics en de manier waarop de open wereld verandert op het ritme van de vier seizoenen. Een primeur voor een racegame!

Voor de allerjongsten: Starlink Battle for Atlas (Switch, PS4, XOne)

Net toen we dachten dat ‘videospeelgoed' passé was, blaast Ubisoft het concept nieuw leven in met Starlink: Battle for Atlas voor PS4, Xbox One en Nintendo Switch. In dit ruimteavontuur leid je een heldhaftig team van interstellaire piloten om het Atlas-sterrenstelsel van het Vergeten Legioen te bevrijden. Wat Starlink zo origineel maakt, is de manier waarop het ruimteschip op de controller vastgeklemd wordt met een opzetstuk en zo tot leven komt op het scherm. Complete onderdompeling verzekerd! Starlink Battle of Atlas is een leuke, gevarieerde ‘video toy' die jonge spelers op ontdekkingsreis door de ruimte meeneemt.

Met vrienden: Super Mario Party (Switch)

Mario Party staat al twintig jaar synoniem voor leuke feestjes onder vrienden of familie. Super Mario Party op de Switch zet die traditie voort met 80 nieuwe minigames, die het beste van de Switch naar boven halen. Bewegingsdetectie natuurlijk, maar ook HD-vibraties worden perfect benut. Alles draait om geluk en onrecht, en de beste speler wint niet per se het partijtje. Net als zijn voorgangers stelt Super Mario Party koppels en vriendschappen zwaar op de proef, ook al wordt er heel wat afgelachen. Een must voor alle fans van Mario en partygames.

Thomas Wallemacq