VIDEO. Orkest eet heetste peper ter wereld en probeert door te spelen

VIDEO. Orkest eet heetste peper ter wereld en probeert door te spelen

Het Deense jazzorkest Aarhus Jazz Orchestra waagde zich onlangs aan een pittige uitdaging. Claus Pilgaard – Chili Klaus voor de vrienden – stelde voor om het jazzstuk ‘St. Thomas' van Sonny Rollins te spelen en tegelijkertijd te genieten van een Carolina Reaper.

Met 1,6 miljoen op de Scovilleschaal is dat de heetste peper ter wereld. Volgens kenners komt dat qua pikantheid in de buurt van pepperspray. Ter vergelijking: een gemiddelde jalapeño die je wel eens op je pizza tegenkomt, scoort 5.000 op die schaal.

Kokhalzen

De boosdoener is het bestanddeel capsaïcine. Die stof bindt zich aan hittereceptoren op de pijnzenuwen waardoor je hersenen gaan denken dat sommige lichaamsdelen in brand staan. Gevolg: je lippen zwellen op, je ogen tranen, je neus loopt en je mond watert. Slikken werkt averechts, want daardoor gaat je keel branden en kan je gaan hoesten of kokhalzen.

Soit, de muzikanten van het Aarhus Jazz Orchestra gaan ervoor en merken al snel dat het geen lachertje is. Voor de kijkers dan weer wel.