VIDEO. Noord-Koreaanse overloper kroop door het oog van de naald

VIDEO. Noord-Koreaanse overloper kroop door het oog van de naald

De beelden, die vrijgegeven zijn voor de het commando van de Verenigde Naties in Korea (UNC), tonen hoe de man wegvlucht in een auto. Vlak voor hij de grens bereikt, crasht de wagen, waarschijnlijk doordat een wiel loskomt. De man sprint weg en wordt op de voet gevolgd door een tiental collega-soldaten, die van dichtbij op hem schieten. Uiteindelijk valt hij zwaargewond neer achter een muurtje vlak over de grens, net buiten het bereik van zijn achtervolgers. Veertig minuten later sluipen Zuid-Koreaanse soldaten tot bij hem om hem mee te nemen.

 

https://www.youtube.com/watch?v=E-S-HG7otpw

Over de grens

Op de beelden is ook te zien hoe een Noord-Koreaanse soldaat in volle achtervolging, schijnbaar zonder het zelf te beseffen, de grens overschrijdt. Zodra hij beseft dat hij te ver is, keert hij snel terug. Volgens de VN is dat een inbreuk op de wapenstilstand van 1953. Het commandocentrum van de internationale troepenmacht benadrukt dat de Zuid-Koreaanse soldaten "een ongelooflijke zelfbeheersing" aan de dag hebben gelegd door niet terug te schieten, wat een ernstig internationaal conflict had kunnen veroorzaken.

Wormen

De overloper verblijft momenteel in een ziekenhuis in Seoel en zijn toestand is stabiel. Dokters stonden perplex toen ze hem onderzochten. In zijn lichaam werden tientallen parasitaire wormen gevonden, waarvan een van 27 centimeter. Dat is een gevolg van de erbarmelijke levensomstandigheden ten noorden van de grens. Het zou te verklaren zijn doordat boeren er menselijke mest in plaats van kunstmest gebruiken. Dat laatste wordt al jaren niet meer geproduceerd in het geïsoleerde land.