VIDEO. 'Girl' wordt Belgische inzending voor de Oscars

VIDEO. 'Girl' wordt Belgische inzending voor de Oscars

"Sinds ik een kind ben, droom ik van de Oscars. Om België te mogen vertegenwoordigen, dat is een ongelofelijke eer", reageerde Dhont op het inzenden van zijn film in de categorie Niet-Engelstalige Film. "Wat me de voorbije maanden is overkomen, overtreft mijn stoutste dromen en de Oscarinzending is de kers op de taart".

'Girl' won in Cannes de Queer Palm, de Fipresci-prijs van de filmkritiek en ten slotte ook de Caméra d'Or voor het beste speelfilmdebuut. Hoofdrolspeler Victor Polster werd er bekroond met de Prijs voor Beste Acteerprestatie.

Vlaamse productie 

Het is het derde jaar op rij dat een Vlaamse productie wordt ingezonden voor de Oscars, na 'Le Fidèle' van Michaël R. Roskam in 2017 en 'D'Ardennen' van Robin Pront in 2016. Eerdere Vlaamse inzendingen voor Beste Niet-Engelstalige Film waren 'De helaasheid der dingen' (2009) en 'Ben X' (2007). Naast 'Rundskop' in 2011 sleepten ook de Vlaamse producties 'The Broken Circle Breakdown' (2013), 'Iedereen beroemd!' (2000) en 'Daens' (1992) een Oscarnominatie in de wacht.

De officiële nominaties voor de 91ste Academy Awards worden bekendgemaakt op 22 januari 2019. De ceremoniële prijsuitreiking vindt plaats op 24 februari 2019 in het Dolby Theatre in Hollywood.

 

Lees ook : Belgische film ‘Girl' op de European Film Award-shortlist