Vicevoorzitter Europese Commissie gaat voluit voor post van VN-secretaris-generaal

Vicevoorzitter Europese Commissie gaat voluit voor post van VN-secretaris-generaal

Kristalina Georgieva, de Bulgaarse vicevoorzitter van de Europese Commissie, gaat voluit voor de post van secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Ze is door Bulgarije voorgedragen als kandidaat en krijgt van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker een maand verlof zonder wedde om campagne te voeren. Georgieva wordt door de Bulgaarse premier Boyko Borisov naar voor geschoven nadat haar landgenote Irina Bokova kansloos geworden is. De directeur-generaal van Unesco eindigde deze week zesde in een stemming over de opvolging van Ban Ki-moon aan het hoofd van de VN. "We hebben haar een laatste kans gegeven", reageerde Borisov. "We denken dat zij (Georgieva) een meer succesvolle kandidaat zal zijn." Volgens critici stelde Bokova zich te pro-Russisch op.

Georgieva (63) is een van de langst dienende Europees commissarissen. Ze beheert de Europese begroting en is ook bevoegd voor personeelszaken. In de vorige Commissie was ze commissaris voor Humanitaire hulp en Internationale samenwerking.

Bulgarije schermt met ongeschreven regels van de VN en argumenteert dat het nu de beurt is aan Oost-Europa om de secretaris-generaal van de VN te mogen leveren. Het tweede en laatste mandaat van de Zuid-Koreaan Ban Ki-moon loopt eind dit jaar af.

Voorlopig geldt de Portugese ex-premier en voormalige Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Antonio Guterres als de topfavoriet om secretaris-generaal te worden.

bron: Belga