Vertrek veilig met de auto op vakantie

Vertrek veilig met de auto op vakantie

Jaarlijks trekken meer dan honderdduizend Belgen met de wagen op vakantie. Om nare verrassingen te vermijden, geeft het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) enkele praktische tips.

Voorbereiding

Je hebt van die mensen die hun koffers pakken, in de auto stappen en rijden naar waar de zon hen brengt. Maar doorgaans staat reizen gelijk aan plannen en voorbereiden met een militaire precisie. Stel zeker je gps correct in en bekijk of je de trip in verschillende etappes aflegt. En vergeet geen spelletjes, activiteiten en lekkere tussendoortjes voor onderweg.

Banden

Feit: op de Franse autosnelwegen wordt één dodelijk ongeval op vijf in juli en augustus veroorzaakt door een klapband, als gevolg van een te lage bandenspanning. Zet daarom een beetje meer druk op de banden voor je vertrekt.

Bagage

Een gouden regel is dat je de zwaarste spullen zo laag mogelijk probeert weg te steken. Volgens het BIVV vermijd je ook beter voorwerpen die niet vastgemaakt kunnen worden, zoals een thermoskan. In geval van een botsing veranderen deze objecten in erg gevaarlijke projectielen.

Vermoeidheid

Vermoeidheid is vijand numero uno van de vakantieganger. In juli en augustus zou vermoeidheid aan de basis liggen van één ongeval op drie op de autosnelweg. Vertrek daarom goed uitgerust en stop minstens een keer om de twee uur. De lastigste uren zijn tussen 14 en 16 uur en tussen 2 uur en 6 uur ‘s ochtends. Indien mogelijk vermijd je deze perioden beter.

Beleefdheid

Als je vast komt te zitten in een file, wind je dan niet op. Een woedeaanval kan het begin van de vakantie al verpesten