Vertonghen: "Twee tegendoelpunten liggen wel wat op de lever"

Vertonghen: "Twee tegendoelpunten liggen wel wat op de lever"

Na de wedstrijd tegen Tunesië werden de Rode Duivels de hemel ingeprezen voor het aanvallende hogeschoolvoetbal dat er op de mat was gelegd, maar tegelijkertijd werden er ook twee tegendoelpunten geslikt tegen een matige tegenstander. "Die twee tegendoelpunten liggen me wel wat op de lever", was Jan Vertonghen vandaag niet te beroerd om toe te geven. "Over het laatste tegendoelpunt maak ik me minder zorgen: het was de laatste minuut, het stond 5-1, we wisten dat we gekwalificeerd waren en ik had het gevoel dat er wat gemakzucht was op dat moment. Die eerste tegengoal was een situatie waar we al aandacht aan besteed hadden en wat dus niet ideaal verliep. Ik heb de fase herbekeken en daar zullen toch duidelijke afspraken over gemaakt moeten worden."

Dat eerste tegendoelpunt kwam er na een vrije trap en laat net de stilstaande fases het sterke punt van de Engelsen zijn. Van hun acht doelpunten kwamen er zes voort uit een stilstaande fase, met een Harry Kane die constant op de loer ligt. Met vijf doelpunten is Vertonghens ploegmaat momenteel dan ook topschutter. "Kane laat niets aan het toeval over, hij traint minstens twee keer per week op vrije trappen en strafschoppen. Hij probeert er zoals in het basket een routine in te krijgen. Hij heeft een speciale manier van afwerken en met die routine creëer je ook zekerheid."

In de topschuttersstand volgt Romelu Lukaku momenteel met vier treffers achter zijn naam. Beide bondscoaches kondigden echter wat wissels aan en mogelijk verschijnt donderdag geen van beiden aan de aftrap. "Het zijn twee verschillende spelers. Hun grootse kracht is de ambitie. Het zijn veruit de meest ambitieuze gasten van de ploeg: de drang om beter te worden en medespelers motiveren werkt heel aanstekelijk. Kane is meer een targetman geworden, Rom is de man die op zijn kansen wacht en met loopacties sluipschutter is. Kane is dan weer iets meer in het spel betrokken. Ze kunnen je beiden belachelijk laten voelen op training. Kane een van de beste spitsen van de wereld, een echte leider. Hij is moeilijk af te stoppen en het uithangbord van het nieuwe Engeland."

In balbezit leggen de Belgen samba op de mat, bij balverlies is de driemansverdediging niet altijd even secuur. Tegen toplanden kan dat problematisch worden. "Nu speelden we heel aanvallend, maar we kunnen ook een verdedigende 3-4-3 spelen zonder erg kwetsbaar te zijn. We hebben ons dit systeem aangemeten en nooit echt overwogen met vier achterin te starten. We gaan uit van onze eigen kracht, onze sterkte. Hopelijk betaalt zich dat ook uit."

bron: Belga