Verschillende partijen werken aan teksten voor recht op abortus

Verschillende partijen werken aan teksten voor recht op abortus

Zeven verschillende partijen werken aan teksten om abortus uit de strafwet te halen en de toegangsvoorwaarden te verbeteren. Samen zouden ze een meerderheid in de Kamer kunnen halen, al is dat politiek gezien nog lang niet aan de orde. Binnen de meerderheid zou dat wellicht niet door iedereen, bijvoorbeeld door CD&V, worden gesmaakt. De Unie van Vrijzinnige Verenigingen organiseerde vrijdag in de Senaat een colloquium over het thema. Het bood de kans aan de parlementsleden om van gedachten te wisselen. CD&V en N-VA kozen voor de politiek van de lege stoel, omwille van de vorm of omwille van de inhoud.

DéFI, PS, Ecolo-Groen en sp.a hebben wetsvoorstellen en resoluties ingediend om abortus uit de strafwet te halen. De PVDA werkt intussen eveneens aan voorstellen. De liberale meerderheidspartijen broeden ook op teksten, maar die zijn nog niet klaar om te worden ingediend.

"Met collega's Gautier Calomne, Richard Miller en (Brussels parlementslid) Viviane Teitelbaum denken we na", zegt MR-Kamerlid Kattrin Jadin. "We werken aan een tekst, maar zijn nog niet in staat die in te dienen. Dat is jammer. Er wordt over gediscussieerd". Eenzelfde geluid bij Open Vld. "We evolueren. Er is nog geen afgewerkte tekst. Het staat op de agenda", aldus Kamerlid Carina Van Cauter.

bron: Belga