Verschillende partijen hekelen scherpe conclusiekalender

Verschillende partijen hekelen scherpe conclusiekalender

De Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) maakte in een technische zitting de tijdlijn bekend volgens dewelke de spoedprocedure omtrent mogelijke matchfixing in de degradatiestrijd van vorig seizoen zal verlopen. Onder meer de advocaten van KV Mechelen en enkele spelersmakelaars hekelen de scherpe kalender en pleitten in het kader van een eerlijk proces om de zaak op te schorten. "De onderzoekscoördinator krijgt zes maanden tijd om zijn dossier voor te bereiden. Nadien wordt de hele zaak op amper een maand tijd afgerond. Het kan niet dat de rechten van de verdediging subsidiair zijn ten overstaande van de termijnen", vatte Hugo Vandenberghe, advocaat van beklaagde Walter Mortelmans, het standpunt samen. Volgens hem wordt het principe van wapengelijkheid, waarbij iedereen evenveel tijd hoort te krijgen om zich voor te bereiden, niet gerespecteerd. "Het is niet omdat de belangen voor de voetbalbond groot zijn, dat het recht op een eerlijk proces geschonden moet worden."

Diverse partijen, ook KV Mechelen, klaagden over de heel scherpe kalender die de Geschillencommissie Hoger Beroep dinsdag bekendmaakte. Door het grote aantal betrokken partijen - vijftien beschuldigden en vijf tussenkomende - is het volgens een aantal advocaten onmogelijk om de zaak op een maand tijd af te ronden. De laatste pleidooien worden immers al gehouden op 28 mei.

Ook het lopende strafrechtelijk onderzoek binnen de schoot van het federaal parket was een veelgebruikt argument. "Deze procedure dient opgeschort te worden tot het einde van het strafproces. Dat is geen procedureslag, maar gewoon common sense in het kader van de rechten van de verdediging", stelde meester Everaert, die de verdediging van Malinwa op zich nam.

Het Bondsparket zag geen graten in de vastgelegde termijnen. "If you can't stand the heat, get out of the kitchen. Wie moeite heeft met het tempo van de spoedprocedure, moet iets anders gaan doen. Meester Everaert heeft in zijn gerenommeerde bureau wel honderd advocaten ter beschikking en kan dus heel snel werken", zei de flamboyante procureur Kris Wagner stellig. Zijn uitspraken werden hem door Everaert en Vandenberghe niet in dank afgenomen.

De Geschillencommissie Hoger Beroep zal zich nog buigen over de verzoeken van enkele topadvocaten om de zaak uit te stellen, of om meer tijd te geven. "De voetbalclubs moeten zo snel mogelijk weten waar ze aan toe zijn. We dragen de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de competities in 1A en 1B niet in het gedrang worden gebracht. We zullen in eer en geweten een oordeel vellen, maar denken dat twee weken moeten volstaan om uw conclusies neer te leggen", aldus de commissievoorzitter. Uiterlijk op 16 mei moeten alle vijftien beklaagden hun schriftelijke repliek op de bondszetel neerleggen.

bron: Belga