Verplichte sterilisatie tegen kattenleed

Verplichte sterilisatie tegen kattenleed

Alle katten geboren na 1 september 2014 moeten gesteriliseerd of gecastreerd worden. Eigenaars krijgen tot 1 januari 2020 om aan de verscherpte regels over de sterilisatie van katten te voldoen. Dat besliste de Vlaamse regering tijdens de afgelopen superministerraad op voorstel van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. De gewijzigde regels bepalen onder meer dat nieuwgeboren katjes gesteriliseerd of gecastreerd moeten worden voor de leeftijd van 5 maanden, of voor verhandeling. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de kweker.

Wie in de toekomst katten wil kweken, zal een erkenning als hobbykweker moeten aanvragen. Voorts moeten steden en gemeenten een kattenplan opstellen om het zwerfkattenprobleem aan te pakken. "We willen vat krijgen op de kattenpopulatie, in het belang van de dieren zelf", dixit Weyts. "Er worden nu gewoon te veel katten geboren en veel te veel dieren eindigen op de straat of in het asiel."

De huidige regels bepalen op dit vlak dat iedereen die een kat verkoopt of weggeeft, het dier eerst moet laten steriliseren of castreren.

bron: Belga