Vermoedelijke hoofdrolspeler aanslagen Parijs kon ontkomen

Een van de vermoedelijke hoofdrolspelers van de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 is in de periode van de aanslagen Europa kunnen ontvluchten. Dat melden verschillende media dinsdag. Het gaat om een man die bekend is onder de vermoedelijk valse naam Ahmad Alkahld (24), alias Yassine Noure (33), alias Mahmoud en tegen wie het Franse gerecht eind november 2016 een internationaal aanhoudingsbevel uitschreef. De man zou ook geholpen hebben bij de voorbereiding van de aanslagen in Brussel, op 22 maart 2016. De speurders konden het aandeel van Ahmad Alkhald reconstrueren op basis van de laptop die in Schaarbeek werd teruggevonden, vlakbij het safe house in de Max Roosstraat, en de verklaringen van Ossama Krayem, de man die zich samen met Khalid El Bakraoui had moeten opblazen in het metrostation Maalbeek.

Alkahld, die de Syrische nationaliteit zou hebben, kwam in de zomer van 2015 tussen de vluchtelingenstroom naar Europa en werd door Salah Abdeslam opgepikt in Ulm. Zijn DNA werd teruggevonden op twee bommengordels en in twee safe houses, in Charleroi en in Auvelais. Volgens Krayem zou Alkahld samen met Najim Laachraoui, die zich in Zaventem opblies, de explosieven gemaakt hebben die gebruikt werden bij de aanslagen in Parijs.

Minder duidelijk is of Alkahld nog in België was op het moment van de aanslagen in Parijs. Op 1 november werd hij immers gecontroleerd in de trein tussen Wenen en Belgrado, op 16 november zat de man op een vlucht tussen Wenen en Ankara, en tussen die twee data zou hij opgedoken zijn in een vluchtelingenkamp nabij Budapest.

Naar alle waarschijnlijkheid is de man erin geslaagd terug te keren naar Syrië, waar Najim Laachraoui hem nog gecontacteerd zou hebben. Op die manier zou hij ook een rol gespeeld hebben bij de aanslagen in Brussel.

bron: Belga