Vermiste Saoedische journalist - Senatoren ongerust over "belangenvermenging" tussen Trump en Saoedi's

Amerikaanse senatoren hebben woensdag aan president Donald Trump gevraagd om duidelijkheid te verschaffen over zijn mogelijke financiële banden met Saoedi-Arabië. Gevreesd wordt voor "belangenconflicten", nu de affaire rond Jamal Khashoggi volop woedt, de Saoedische journalist die vermoord zou zijn in het consulaat van zijn land in Istanboel. In de open brief vragen elf Democratische parlementsleden aan de president en zijn twee zonen Donald Jr. en Eric om "alle documenten over te maken over investeringen, betalingen of andere financiële transacties van de voorbije tien jaar vanuit het koninkrijk Saoedi-Arabië aan de Trump Organisation". "Ook als die afkomstig zijn van leden van de koninklijke familie en andere Saoedische burgers."

Toen Trump in januari 2017 in het Witte Huis trok, vertrouwde de vastgoedmagnaat het beheer van zijn groep toe aan zijn zonen. Hij behield wel al zijn aandelen in de Trump Organisation. Dinsdag schreef de president op Twitter dat hij "geen enkel financieel belang in Saoedi-Arabië heeft". "Het tegendeel suggereren is nepnieuws", schreef hij, met 'nepnieuws' in blokletters.

Trump bedreigde de Golfstaat met een "strenge straf" als zou blijken dat ze verantwoordelijk is voor de dood van de journalist, die van de aardbol verdwenen lijkt sinds 2 oktober. Maar nadien nam hij een meer verzoenende toon aan, en drong hij aan op het respecteren van het vermoeden van onschuld van kroonprins Mohammad bin Salman, die ervan verdacht wordt de opdrachtgever te zijn van de moord.

bron: Belga