Vermiste ontdekkingsreiziger wou niet gered worden

Vermiste ontdekkingsreiziger wou niet gered worden

de 57-jarige Allen, een ervaren avonturier die al vaker reportages voor de BBC maakte, vertelde zijn verhaal bij zijn thuiskomst aan BBC Radio 4. Hij was op zoek naar de Yaifo, een van de meest geïsoleerde stammen ter wereld. Dertig jaar geleden had hij al eens contact met de stam. Zijn expeditie liep echter grondig fout.

Malaria

Hij vertelde aan Radio 4 dat hij in zwaar stormweer terechtkwam. Vervolgens bleek een brug waar hij over moest, ingestort te zijn. Intussen begon hij de symptomen van malaria te vertonen. Uiteindelijk kon hij niet verder omdat hij middenin stammentwisten belandde. Met zijn laatste krachten wist hij uiteindelijk een afgelegen landingsbaan in de jungle te bereiken. Daar werd hij opgepikt met een helikopter die betaald was door de krant Daily Mail.

Drie kinderen

Naar eigen zeggen wilde hij niet gered worden, maar stapte hij toch in de helikopter voor zijn vrouw en drie jonge kinderen. Hoewel hij zwaar verzwakt was door de malaria, schatte hij dat hij "80 tot 85% kans had om te overleven". Hij had intussen wel een videotestament voor zijn familie ingesproken. "Toen de helikopter kwam, was ik net van plan een ultieme poging te ondernemen om de bewoonde wereld te voet te bereiken", zei hij.

Allen krijgt veel kritiek omdat hij steevast weigert op zijn expedities een satelliettelefoon en GPS-toestel mee te nemen. "Ontdekkingsreizen draaien voor mij rond kwetsbaar zijn, jezelf onderdompelen in je omgeving", legde hij uit. "Dat betekent dat je gelijk bent aan de lokale bevolking en niet weggehaald kan worden wanneer je je een beetje ziek voelt." Hij voegde eraan toe dat hij volgende keer misschien toch communicatieapparatuur meeneemt, zodat zijn familie hem kan bereiken. "Ik kan beter op zoek gaan naar een goede bloemenwinkel", reageerde hij toen de presentator hem succes wenste met de hereniging met zijn vrouw.