Verkiezingen19 - EUROPA: Geert Bourgeois nipt populairste kandidaat voor Europees Parlement

Afscheidnemend Vlaams minister-president Geert Bourgeois is nipt de populairste kandidaat voor het Europees Parlement. Met alle bureaus geteld blijkt hij 343.290 voorkeursstemmen te hebben gekregen, iets meer dan de 342.460 van Open Vld-kopstuk Guy Verhofstadt. PS-lijsttrekker Paul Magnette, die 295.339 stemmen achter zijn naam kreeg, heeft wel een hogere penetratiegraad. Magnette kon 12,1 procent van de Franstalige kiezers bekoren, terwijl Bourgeois en Verhofstadt het met respectievelijk 8,07 en 8,05 procent moeten doen.

Uitgedrukt in voorkeursstemmen is Kris Peeters (CD&V) de vierde populairste kandidaat met 256.822 stemmen. Gerolf Annemans (Vlaams Belang) vervolledigt de top 5, hij haalde 207.054 voorkeursstemmen.

De definitieve uitslag voor het Europees Parlement verandert niets meer aan de zetelverdeling. In Nederlandstalig België halen N-VA en Vlaams Belang elk 3 zetels, CD&V en Open Vld elk 2 en Groen en sp.a elk 1. De Franstaligen geven 2 zetels aan PS, MR en Ecolo, cdH en PTB krijgen er beiden 1. In Duitstalig België behoudt Pascal Arimont zijn zetel.

bron: Belga