Verkiezingen Frankrijk - Penelope dreigt Fillons trip naar Elysée in Odyssee te veranderen

De storm in Frankrijk rond Penelope, de vrouw van de conservatieve presidentskandiaat Francois Fillon, gaat voorlopig niet liggen. Hij blijft erbij dat zijn vrouw geen fictief baantje had, maar wel degelijk jarenlang serieus werk leverde als zijn medewerkster. Maar intussen zijn ook twijfels ontstaan rond twee van zijn kinderen en steken zelfs geruchten op over partijgenoten op zoek naar een 'plan B'. "Er is niet de minste twijfel dat mijn echtgenote jarenlang voor mij heeft gewerkt als parlementair medewerker", aldus Fillon. "Ze heeft mijn speeches gecorrigeerd, talrijke personen ontvangen die ik niet kon ontmoeten, me vertegenwoordigd tijdens manifestaties, bij verenigingen, ze maakte mijn persoverzicht en ze gaf me de vragen van de mensen door", verzekerde Fillon donderdagavond het titanenwerk van zijn eega op TF1.

Wat hij daar echter ook deed, was de vlucht vooruit nemen rond betalingen aan twee van zijn kinderen. "Ik ga u iets zeggen dat u nog niet weet. Toen ik senator was, heb ik ook twee van mijn kinderen die advocaat zijn, betaald voor zeer precieze opdrachten, omwille van hun competenties", klonk het.

Met de uitspraak wilde Fillon ongetwijfeld straffe krantenkoppen over 'nieuwe onthullingen' voorkomen. Maar daags nadien lijkt de zaak toch niet zonder slag of stoot te zullen passeren. Zo meldt de krant Liberation op haar website dat de twee advocaten-kinderen van Fillon, Marie en Charles, helemaal nog geen advocaat waren tussen 2005 en 2007, toen Fillon senator was. Marie legde pas de eed af bij de Parijse balie op 14 november 2007, Charles deed hetzelfde pas in 2010 bij de balie van New York, aldus de krant.

De twijfels over Fillons kinderen komen bovenop een barslechte week voor de campagne van Fillon. Het Franse persagentschap AFP wijst er op dat in een recente peiling slechts 38 procent van de ondervraagden nog "een positieve opinie" heeft over de rechtse politicus. In januari was dat nog 42 procent, in november 54 procent. Drie op de vier Fransen zouden politici ook willen verbieden nog familieleden aan te stellen.

Intussen duiken ook geruchten op over partijgenoten van Fillon die in alle stilte zouden nadenken over een mogelijk 'plan B'. Alain Juppé, die eind november door Fillon verslagen werd in de voorverkiezingen, heeft alvast "klaar en duidelijk" uitgesloten dat hij opnieuw in de race zou stappen. De extreemrechtse rivale Marine Le Pen van het FN reageert intussen smalend dat het "geen goed teken is voor Fillon dat bepaalde van zijn vrienden zich beginnen af te vragen wie hem zal vervangen".

Manuel Valls, die zondag de nominatie bij de socialisten hoopt binnen te halen, besluit uit de hele heisa alvast dat "de race nog niet gelopen is".

bron: Belga