"Verhoogde vrijstelling voor inkomsten uit aandelen interessant, maar onvoldoende"

"Verhoogde vrijstelling voor inkomsten uit aandelen interessant, maar onvoldoende"

De beslissing van het kernkabinet om de vrijstelling op dividenden uit aandelen op te trekken van 627 tot 800 euro, is een interessante maatregel, maar onvoldoende om mensen ervan te overtuigen te starten met beleggen. Dat zegt Sven Sterckx, de voorzitter van de Vlaamse Federatie van Beleggers, zaterdag aan Belga. Voor wie reeds belegt in aandelen, is de hogere vrijstelling mooi meegenomen, zegt Sterckx. Wie een vrijstelling van 800 euro en dus een rendement van die grootteorde wil genieten, moet minstens 25.000 tot 26.000 euro investeren, rekent hij voor.

"Maar omdat deze maatregel eigenlijk bedoeld is om niet-beleggers te stimuleren, is hij onvoldoende. Er moet voor die mensen ook opleiding, begeleiding ... zijn", zegt Sterckx. "Er is vandaag al een heel belangrijke stimulans om te starten met beleggen: u krijgt een rendement, terwijl u bij sparen geld verliest. De hogere fiscale vrijstelling is een extra argument om mensen over de streep te trekken, maar op zich onvoldoende." De VFB gaat vanaf 2018 zelf startende beleggers bijstaan.

Over de effectentaks is Sterckx minder positief. De regering kwam vrijdag een nieuwe antimisbruikbepaling overeen om te garanderen dat de geplande opbrengst van 254 miljoen euro wordt gehaald. "Het is onbegrijpelijk dat deze taks erdoor komt", zegt Sterckx. Zoals bekend, zal de heffing toegepast worden op wie minstens 500.000 euro op een effectenrekening heeft staan, maar volgens de VFB-voorzitter gaat het om "pure discriminatie van beleggers".

"Na twee waarschuwingen van de Raad van State dat deze maatregel in strijd is met het gelijkheidsbeginsel duwt de regering de taks er toch door. Men weet dat deze maatregel voor het Grondwettelijk Hof zal komen en zal worden afgeschoten. Dit gaat mijn verstand te boven." Volgens Sterckx is de maatregel enkel ingegeven door politieke motieven. "Hij wordt erdoor geduwd om een trofee binnen te halen, zonder naar de gevolgen te kijken."

bron: Belga