In vergelijking met onze verre voorouders zijn zelfs onze grootste atleten zwak

In vergelijking met onze verre voorouders zijn zelfs onze grootste atleten zwak

De mensheid als soort is veel zwakker dan vroeger, zelfs onze meest getrainde atleten verbleken in het niets bij onze voorouders die 7.000 jaar geleden leefden. Dat is de conclusie van een studie die werd uitgevoerd door de Cambridge University's Phenotypic Adaptability, Variation and Evolution Research Group.

In die studie vergeleek Alison Macintosh de dijbenen en scheenbenen van skeletten van mensen die tussen 5.300 voor Christus en 850 na Christus leefden met beenderen van studenten van Cambridge. Uit de beenderen van 5.300 voor Christus blijkt dat mensen toen veel sterker en meer bewegelijk waren. Na die periode is dat beginnen afnemen doordat mensen toen niet meer op hun voedsel moesten jagen. De landbouw werd toen uitgevonden en mensen kregen steeds meer een sedentaire levensstijl. Doordat de technieken steeds bleven verbeteren, werd de mens steeds minder actief.

"Dat zorgde er heel wat problemen ontstonden zoals botontkalking, overgewicht en heel wat andere problemen", zegt Colin Shaw van de Research Group.  "Door de landbouw zijn onze beenderen verzwakt. Ondanks dat we nu een overvloed aan eten en betere trainingsmogelijkheden hebben, dagen we onszelf niet uit zoals mensen dat vroeger deden."

Shaw bracht vorig jaar een studie uit waaruit blijkt dat de jager-verzamelaars van 30.000 tot 150.000 jaar geleden echte monsters waren op het vlak van kracht. Zij legden vaak grote afstanden af terwijl ze heel wat gewicht meesleurden. Als je dat met de mensen van vandaag gaat vergelijken, zijn wij een beetje zielig.

Maar dat neemt niet weg dat we een beetje zoals onze voorouders kunnen leven. Loren Cordain is een professor bewegingswetenschappen aan de Colorado State University en de auteur van het Paleo Dieet. Volgens hem kunnen onze beenderen en spieren sterker worden als we terugkeren naar een dieet zoals dat van onze voorouders in de steentijd, met meer vlees, vis, eieren en verse groenten en fruit. In zijn dieet is er geen plaats voor zout, peulvruchten, aardappelen of melkproducten. Robb Wolf, de auteur van The Paleo Solution wil daarbij nog veel meer fysieke activiteiten zoals gewichtheffen, stretchen en veldlopen. Volgens Wolf kunnen mensen nog steeds opmerkelijke niveaus van lichamelijke ontwikkeling bereiken als ze hard trainen.