Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims reikt Emancipatieprijzen uit

De Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims (VOEM) heeft maandagavond haar 20ste Emancipatieprijzen verdeeld. Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) reikte de prijzen uit aan de vier laureaten: Aya Dove vzw, De Stroate, Kilalo en Fatima Bouchataoui. De Emancipatieprijs van VOEM gaat jaarlijks naar mensen of organisaties die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van emancipatie en dat in de brede zin van de betekenis.

Vier organisaties of personen kregen elk in een andere functie een Emancipatieprijs. De vzw Aya Dove kreeg als vereniging voor dove en hardhorende mensen met een migratie-achtergrond de prijs voor haar maatschappelijk versterkende rol. De Emancipatieprijs voor cultuur ging naar de hiphop-academie De Stroate uit Kortrijk.

De derde laureaat is Kilalo, een vereniging die gemeenschapsvormende activiteiten zoals debatten of huiswerkbegeleiding organiseert voor jongeren met Afrikaanse roots. Tenslotte viel Fatima Bouchataoui van de Brusselse sociale vormingsorganisatie Citizenne in de prijzen met haar project Insjalet. Daarmee trok ze Molenbeek rond om er het maatschappelijk weefsel proberen te herstellen.

"In een stad met vele verschillende gemeenschappen en religieuze stromingen is het belangrijk dat de vaak onzichtbare barrières tussen de verschillende groepen gesloopt worden en dat ontmoetingen in wederzijds begrip en respect plaatsvinden. Niemand hier in deze straten moet schrik hebben om rond te lopen, omwille van wie of wat hij is, of in wat hij of zij gelooft", zei staatssecretaris Debaets.

bron: Belga