Verdachten vrijuit nadat dvd sneuvelt tijdens verhuis gerechtsgebouw

Verdachten vrijuit nadat dvd sneuvelt tijdens verhuis gerechtsgebouw

In Gent zijn drie leden van een mogelijke drugsbende vrijuit gegaan, nadat een dvd met bewijsmateriaal was gesneuveld bij de verhuis van het bewijsmateriaal. Dat bericht Het Nieuwsblad en bevestigt de advocaat van de hoofdbeklaagde. Een transcriptie, waaruit zou blijken dat de hoofdverdachte schuld trof, kon zo niet meer als bewijsmateriaal gezien worden. "Jammer", zegt advocaat Joris Van Cauter, "ik had liever een vrijspraak, nadat bleek dat de transcripties - of samenvatting - niet deugden." De politie had opnames gemaakt van afgeluisterde telefoongesprekken en die bewaard op een dvd voor tijdens het proces. Drie verdachten riskeerden voor de rechtbank van Gent, op basis van die opnames, vier jaar cel. Maar zover kwam het niet, nadat de advocaat van de hoofdverdachte de originele gesprekken wilde beluisteren. Die bleken op een dvd te staan die tijdens een verhuis bij het gerecht stuk is gegaan.

Het onderzoek naar de verdachten loopt al sinds 2009, na aanwijzingen dat de bende grote hoeveelheden drugs zou smokkelen naar het buitenland. De bende werd al veroordeeld in het buitenland, maar in ons land komt daar dus geen straf bovenop. Ze maken ook aanspraak op zowat 80.000 euro in beslag genomen drugsgeld.

Het parket heeft het vonnis opgevraagd en zal het grondig bekijken. Dan zal een beslissing genomen worden over eventueel beroep, zegt Ann Schoonjans, woordvoerder van de Gentse afdeling van het parket van Oost-Vlaanderen. Zij wijst erop dat het fout is gelopen op de griffie.

bron: Belga