Verbrand door de zon? Zo verzacht je de pijn

Verbrand door de zon? Zo verzacht je de pijn

Dat verbranden geen pretje is, is nog een understatement. Het doet niet alleen pijn, maar schaadt de huid en kan de kans op huidkanker drastisch verhogen. Voor wie er later niet wil uitzien als een gerimpelde rozijn en zijn huid zo snel mogelijk in de watten wilt leggen, geeft dermatologe Justine Hextall enkele tips aan Daily Mail.

1. Ga uit de zon

Als je merkt dat je rood wordt, moet je als de bliksem uit de zon. We trappen hier misschien een open deur mee in, maar het is wel degelijk de beste manier om littekens en andere beschadiging te voorkomen.

Blijf ook de volgende dagen uit de zon, zoek de schaduw op en breng voldoende zonnecrème aan.

2. Zoek verkoeling

Neem een douche of een lauw bad om je huid te verkoelen, maar gebruik geen zeep. Die zullen je huid nog meer irriteren. Dep je huid ook droog in plaats van te wrijven. Concreet raadt Hextall uit om 20 minuten te genieten van het koude water. "En als je niet kan douchen, kan je een nat doekje op de verbrande huid leggen voor verkoeling."

3. Maak een kompress van groene thee

Ook groene thee is een wondermiddeltje tegen een verbrande huid. Het drankje bevat krachtige antioxidanten, wat de huid helpt herstellenen de pijn verzacht. "Maak eerst een pot groene thee, en laat het daarna een halfuurtje afkoelen in de koelkast. Dompel daarna een doek in het goedje, en leg het op de meest verbrande lichaamsdelen."

4. Gebruik de juiste lotion

Na de bovenstaande stappen, moet je naar hartenlust smeren. "Maar gebruik geen al te vette crèmes zoals Vaseline. Dan sla je de hitte eigenlijk op in je huid, wat de hele situatie verergert", zegt Hextall. Wel raadt ze aftersun of lotions met Aloë vera, kamille en glycerine aan.

5. Drink voldoende water

Omdat je lichaam heel wat vocht verliest als het overhit en uitgedroogd is, kan je hoofdpijn krijgen en ziek worden. Daarom is het belangrijk dat je voldoende water drinkt.

6. Draag losse kleren

Je huid moet kunnen ademen om te genezen. Losse kleren van katoen zijn dan de beste keuze.