Veganistische zaak aangevallen met worsten en satés

Veganistische zaak aangevallen met worsten en satés

Volgens klanten stormden de aanvallers Kiwi Cafe binnen met worsten rond de nek en stukken vlees op spiesen, die ze vervolgens begonnen eten en op de borden van eters legden. Toen de eigenaars de activisten vroegen om de zaak te verlaten, gingen de agressors op de vuist met de uitbaters en de klanten. Wanneer de politie arriveerde, waren vleesfanaten al verdwenen. Enkele mensen raakten licht gewond, maar niemand was er slecht aan toe.

Via Facebook bevestigde Kiwi Cafe dat de aanvallers waarschijnlijk leden van een neonazistische groepering zijn. Eerder zouden ze al gepasseerd zijn bij een bevriende winkelier in de buurt, om te vragen of er regelmatig buitenlanders en leden van de holebi- en transgendergemeenschap langskomen. De uitbaters gaven ook aan dat iedereen, ongeacht nationaliteit, uiterlijk, leeftijd, gender, seksuele oriëntatie of religieuze overtuiging nog steeds welkom is in de zaak.

Volgens The Guardian komt de bizarre provocatie drie dagen na een rechts-nationalistische mars op de Georgische Onafhankelijkheidsdag. Slogans als "Georgië voor Georgiërs" en geweld tegen minderheidsgroepen doet terugdenken aan de jaren 90. Toen splitsten delen van het land zich af om onafhankelijke regio's als Zuid Ossetië en Abchazië te vormen.

AFP / P. Huguen