Veertig à vijftig procent Syriëstrijders keerde inmiddels terug

Veertig à vijftig procent Syriëstrijders keerde inmiddels terug

Veertig tot vijftig procent van de buitenlandse terroristische strijders (ftf's) die vertrokken zijn naar Syrië en Irak, zijn volgens cijfers van de lidstaten van de Europese Unie inmiddels teruggekeerd. Dat zei Jean-Paul Laborde van het Uitvoerend Directoraat van het Antiterrorismecomité (CTED) van de Verenigde Naties vandaag in Brussel. Het voorbije anderhalf jaar nam de stroom vanuit Europa vertrekkende ftf's naar Syrië en Irak af met circa 90 procent, zei Laborde. Maar door de verliezen van terreurbeweging IS de voorbije twee jaar, steeg het aantal terugkerende ftf's. De op handen staande instorting van het territorium van IS, het zogenaamde kalifaat, zou een nieuwe golf op gang kunnen brengen van terugkeerders. "Een die gevaarlijker is dan de vorige."

De eerste golf terugkeerders bestond volgens Laborde uit een groot aantal jongeren die naar Syrië en Irak gingen "voor de T-shirts en de foto's". Zij kwamen "gedesillusioneerd en ontsteld" terug. De tweede golf dreigt echter te bestaan uit geharde strijders en is om die reden "gevaarlijker".

Tussen de 40 en de 50 procent van de ftf's die vertrokken naar Syrië en Irak, is inmiddels teruggekeerd, zei Laborde, die zich baseerde op de cijfers van de lidstaten van de Europese Unie. Niet altijd keren ze terug naar het land waar ze opgroeiden. Sommigen keerden ook terug naar het land waar hun familie oorspronkelijk van afkomstig is, of gingen naar andere conflictgebieden zoals Afghanistan.

Een van de mogelijke antwoorden is volgens Laborde "een zeer sterke samenwerking, niet alleen binnen de Europese Unie, maar ook met landen in de conflictzone en errond". Daarvoor is gepaste wetgeving vereist, in overeenstemming met de internationale conventies, want anders dreigt dat samenwerking te bemoeilijken. Laborde zei dat in de nasleep van aanslagen "haastig" ad-hocmaatregelen zijn genomen die daar niet steeds genoeg aandacht voor hadden.

bron: Belga