Veel kans op een warme zomer dit jaar

Veel kans op een warme zomer dit jaar

In West-Europa hebben we 45 tot 50% kans dat we een zomer tegemoet gaan die warmer is dan normaal. Dat voorspelt het IRI, het International Research Institute for Climate and Society van de Columbia University in Amerika.

Dat we nu al een zeer zachte winter beleven komt door de extreem sterke poolwervel boven de Noordpool. Die versterkt telkens de activiteit van depressies, waardoor we in Europa (vooral in Groot-Brittannië) veel te maken kregen met regen en wind. Deze poolwervel is ook verantwoordelijk voor de extreme wintertemperaturen in Noord-Amerika.

De temperatuur van het zeewater aan de oppervlakte is voor het IRI een belangrijke factor om hun voorspellingen te doen. Door de zachte winter ligt de temperatuur van het zeewater in de Noordzee drie graden hoger dan normaal.

Hieronder zie je het kaartje dat het IRI heeft gemaakt. Hoe roder een gebied is, hoe groter de  kans dat daar bovengemiddelde temperaturen zullen zijn tijdens de juni, juli en augustus.

 

Het IRI slaagt vaak in hun voorspellingen op de lange termijn. Zo hadden zij de zachte winter voor Europa voorspeld, terwijl de meteorologische instituten hier een zware winter hadden voorspeld.