VAR-busjes krijgen GoPro-camera's voor livebeelden

VAR-busjes krijgen GoPro-camera's voor livebeelden

Het komende seizoen zullen de tv-kijkers mee kunnen kijken met de videoref en zijn team wanneer er een dubieuze fase herbekeken wordt. In het busje van de Video Assistant Referee (VAR) worden GoPro-camera's geïnstalleerd. Dat maakte scheidsrechtersbaas Johan Verbist vandaag bekend in Tubeke. Voortaan zullen alle wedstrijden in de Jupiler Pro League op een VAR kunnen rekenen. Het Referee Department van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) verhoogde het aantal videorefs tot veertien. Ook de semiprofs volgden immers een VAR-opleiding.

De videorefs opereren nog steeds vanuit het busje, dat voortaan een GoPro-camera krijgt. Tv-kijkers kunnen naar analogie met het WK dan ook volgen hoe de videoref zijn beslissingen neemt.

Het videoscherm waarop de veldscheidsrechter eventuele beelden kan raadplegen wordt afgeschermd. Die VAR-zone tussen de dug-outs moet reclamevrij blijven en is vooral enkel toegankelijk voor de scheidsrechters. Een speler, trainer of staflid heeft er niets te zoeken. Overtreders kunnen uitgesloten worden.

Spelers kunnen discreet om een VAR-tussenkomst vragen. Dat moet zonder aandringen en op een serene manier gebeuren. Het kan een speler die heel ostentatief het VAR-gebaar maakt op een gele kaart komen te staan. De trainersstaf mag communicatiemiddelen gebruiken op de bank, op voorwaarde dat dat enkel in functie is van tactiek of het medische welzijn van een speler. Het is verboden om het als overtuigingsmiddel te gebruiken. Die regel is van toepassing voor een gewone fase, maar ook bij een VAR-tussenkomst.

De videoscheidsrechter kan altijd op een gewelddadige fase, zoals een elleboog- of kopstoot, terugkomen. De VAR kan de beelden in kwestie bekijken en ingrijpen waar nodig, ook al is het spel intussen hernomen.

Als de VAR door een technisch probleem niet werkt, wordt de wedstrijd met een halfuur uitgesteld. Als het euvel na die 30 minuten nog niet opgelost is, wordt de partij zonder videoref gespeeld.

De tien videoscheidsrechters dit seizoen zijn Kris Bellon, Laurent Colemonts, Christophe Delacour, Tim Pots, Christof Virant, Alexandre Boucaut, Sébastien Delferière, Erik Lambrechts, Bart Vertenten en Lawrence Visser. Nicolas Laforge, Jonathan Lardot, Bram Van Driessche en Nathan Verboomen zijn nog in opleiding.

bron: Belga