Vandeurzen wil ‘tweede Jordy' voorkomen

Vandeurzen wil ‘tweede Jordy' voorkomen

Jo Vandeurzen (foto) werd in de commissie Welzijn van het Vlaams parlement op de rooster gelegd door Elke Van den Brandt (Groen) en Freya Van den Bossche (Sp.a) naar aanleiding van het overlijden van Jordy Brouillard. De 19-jarige jongen kwam eind augustus tragisch aan zijn einde in een tentje in de Gentse Blaarmeersen. Hij was het spoor bijster geraakt nadat hij de minderjarige jeugdhulp had verlaten en stierf van ontbering.

Om een herhaling te vermijden, wil de welzijnsminister extra maatregelen nemen. Hij stelt voor om voor elke jongere die achttien wordt in de jeugdzorg een rondetafel te organiseren. "Als iemand geen vriendengroep of sociaal netwerk heeft, moet daar over gepraat worden. Het is belangrijk dat er wordt afgesproken met wie de betrokkene contact kan opnemen als het niet lukt", benadrukt Vandeurzen.

Hendrik Delaruelle, directeur van het Vlaams Welzijnsverbond, vindt de rondetafel een interessant voorstel. Toch is hij ook kritisch, want om alle voorstellen optimaal in te voeren, is er een flinke groei en bijhorende budgetten nodig. Vlaams viceminister-president en minister van Begroting Bart Tommelein (Open VLD) heeft al laten weten dat extra geld voor de jeugdhulp ter tafel kan gebracht worden. "Alles is bespreekbaar, op voorwaarde dat ook de gemaakte afspraken bij de begroting van 2016 worden nagekomen", besluit Tommelein.