Vandaag was (voorlopig) warmste dag van het jaar

Vandaag was (voorlopig) warmste dag van het jaar

Met 32,5 graden in Ukkel was vandaag voorlopig de warmste dag van het jaar. Dat meldt KMI-weerman David Dehenauw. Ukkel wordt beschouwd als de referentie voor het hele land. Lokaal bereikte het kwik nog hogere waarden, zo was het in Zelzate in Oost-Vlaanderen met 34,7 graden het warmst. Overal werden temperaturen boven de 30 graden gemeten, behalve in Saint-Hubert en Mont-Rigi (Hoge Venen). Gisteren was het lokaal, in Koksijde, nog net iets warmer. Toen bereikte het kwik 34,9 graden. Dehenauw verwacht niet dat er vrijdag jaarrecords gebroken worden, maar zaterdag kan het wel nog gebeuren. Of we een hittegolf meemaken, zal pas dit weekend duidelijk worden. Daarvoor moet het vijf opeenvolgende dagen minstens 25 graden zijn in Ukkel, en daarvan moet het drie dagen boven de 30 graden zijn. "Als het inderdaad een hittegolf wordt, dan is het van 1942 geleden dat dat zo laat op het jaar was", zegt Dehenauw. "Toen duurde die van 26 augustus tot en met 31 augustus." Het is van 2001 geleden dat de warmste dag van het jaar eind augustus viel: toen was het op 26 augustus 32,9 graden.

Wat de ozonconcentraties betreft werd de informatiedrempel van 180 microgram per kubieke meter donderdag drie keer overschreden. Om 20 uur werd 181 microgram per m3 opgetekend in Moerkerke bij Damme in West-Vlaanderen. De twee andere overschrijdingen werden in de provincie Antwerpen geregistreerd: om 17 uur werd 182 microgram per m3 opgemeten in Berendrecht en om 18 uur 188 microgram per m3 in Schoten.

De hoge ozonwaarden zijn een gevolg van de hoge temperaturen, de geringe windsnelheden en de opstapeling van de luchtvervuiling. Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling (kinderen, ouderen en mensen met ademhalingsproblemen) wordt aangeraden om bij hoge ozonconcentraties tussen 12 en 22 uur geen zware lichamelijke inspanningen in de buitenlucht te doen.

bron: Belga