Van Vleuten soleert naar zege bij de vrouwen

Van Vleuten soleert naar zege bij de vrouwen

Annemiek van Vleuten heeft vandaag Luik-Bastenaken-Luik bij de vrouwen gewonnen na een knappe solo. De Nederlandse sprong weg op La Redoute en finishte met ruim anderhalve minuut voorsprong. Floortje Mackaij werd tweede, de sprint om de derde plek kwam op naam van nog een Nederlandse, Demi Vollering. De wedstrijd werd in de regen afgewerkt en het werd een ware slijtageslag. Met Leah Kirchmann en Maria Novolodskaya bestond de vroege vlucht uit twee rensters. Het duo reed een voorsprong van meer dan een minuut bij elkaar op het peloton met favorieten. Amy Pieters zette een tegenaanval op, maar wist de oversteek niet te maken.

Op 35 km van het eind werd het peloton opgeschrikt door een zware valpartij, ook Sofie De Vuyst lag er bij. Vooraan werd intussen niet gewacht en werd er hard gekoerst. Het was Van Vleuten die haar duivels ontbond op La Redoute. Snel pakte ze 20 seconden op een groepje met de winnares van vorig jaar, Anna van der Breggen, en verder ook Annika Langvad, ploegmate Amanda Spratt, Kasia Niewiadoma, Soraya Paladin, Cecilie Uttrup Ludwig en Demi Vollering.

Van Vleuten liep verder uit op de Roche-aux-Faucons en soleerde naar de zege. In de slotkilometers sprong Floortje Mackaij weg uit de groep achtervolgers, en snelde ze naar plek twee. Voor Van Vleuten is het haar tweede zege van het seizoen na winst in de Strade Bianche. Julie Van De Velde werd eerste landgenote op plek 15, op 1:55.

bron: Belga