Van Londen naar New York in 3,5 uur

Van Londen naar New York in 3,5 uur

Transatlantische vluchten duren vandaag ongeveer acht uur, maar dat moet veel korter kunnen, vond de Britse ondernemer Richard Branson. De topman van Virgin Group nam daarom Boom Technology in de arm om samen het supersonische vliegtuig Baby Boom te ontwikkelen.

"Ik vond het zo jammer dat ik nooit met de Concorde (supersonisch passagiersvliegtuig waarvan er maar twintig gebouwd zijn, red.) heb kunnen vliegen. Ik bleef maar wachten tot iemand een gelijkaardig toestel zou maken. Toen dat niet gebeurde, besloot ik het zelf te doen", vertelt Blake Scholl, piloot en oprichter van Boom, aan The Guardian. "We vliegen vandaag nog altijd aan snelheden uit de jaren 60. De ontwerpers van de Concorde beschikten niet over de technologieën die supersonische reizen betaalbaar konden maken. Dat is nu wel mogelijk."

Al is ‘betaalbaar' een relatief begrip. Voor een enkeltje zullen Branson en Scholl zo'n 2.500 dollar (2.300 euro) vragen. In eerste instantie zou het bedrijf zich richten op verbindingen tussen Londen en New York, San Francisco en Tokio of Los Angeles en Sydney. Later zouden er meer bestemmingen bijkomen en zou de prijs voor een vliegticket zakken. Tegen eind 2017 zouden de eerste vlucht met het toestel gemaakt kunnen worden. Pas over zeven jaar zijn commerciële vluchten mogelijk, op de twintigste verjaardag van het einde van de Concorde.