Van Hoovels schakelt Johnny Maeschalck in na niet-selectie Rio

Van Hoovels schakelt Johnny Maeschalck in na niet-selectie Rio

Kevin Van Hoovels is bijzonder ongelukkig en ontgoocheld na zijn niet-selectie voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Hij heeft topadvocaat Johnny Maeschalck ingeschakeld en een aangetekend schrijven is al onderweg naar het BOIC en de KBWB. "De criteria waren veel te vaag", meent hij. Van Hoovels was er bij op de Spelen van 2012 en eindigde toen op een 19de stek. Vorig jaar behaalde hij een tiende plek op het WK in Andorra, zijn beste resultaat ooit. "Ik ben zeer ontgoocheld over deze niet-selectie, zeker als je naar mijn prestaties van de voorbije jaren kijkt."

Nochtans was Van Hoovels op de hoogte van de selectiecriteria die in december werden medegedeeld. "Het klopt niet dat er enkel naar het EK en die twee Wereldbekers in mei zou gekeken worden", stelt hij met klem. "Ook de resultaten van vorig seizoen zouden in rekening genomen worden. Ik dacht dat ik er bij zou zijn, het verstand zou zegevieren, dus ja, ik ben teleurgesteld. Akkoord, mijn resultaten van dit jaar zijn niet goed, maar er zijn verzachtende omstandigheden. Mijn winter werd verstoord door het onverwachte overlijden van mijn grootmoeder en begin april overleed mijn vader na een slepende ziekte. De laatste anderhalve maand verbleef hij in het ziekenhuis. Van trainen kwam niet zo veel in huis, ik wilde die laatste weken bij hem doorbrengen. Logisch dat mijn resultaten dan niet zo goed waren, maar er zat progressie in, ik was op de goede weg. Deze niet-selectie komt heel hard aan."

Voelde Van Hoovels de bui al niet eerder hangen? Zijn vriendin Angelique Dupré stelde in januari al, na een persmoment van Topsport-Vlaanderen Etixx - Guill D'or, dat ze er geen goed oog in had en ze juridische stappen zouden ondernemen als Van Hoovels niet geselecteerd werd door de Bond. "Ze voelde het precies aankomen", reageert Van Hoovels daar op. "Ze verwachtte blijkbaar dat ik naast een selectie zou grijpen. Kijk, die nieuwe criteria van de KBWB zijn ook zo vaag. Je kan op die manier iedereen meenemen en uiteindelijk als Bond je favorieten kiezen. Dat hebben ze nu gedaan, hun favorieten meegenomen naar Rio.

Een serieuze beschuldiging toch en Van Hoovels laat het er dan ook niet bij. "We hebben al contact gehad met een advocaat, Johnny Maeschalck die toch gespecialiseerd is in sportrecht en zo'n zaken. Er is een aangetekend schrijven opgesteld en verstuurd naar het BOIC en de KBWB waarin we vragen om een motivering van de selectie voor Rio, want de uitleg die ik heb gekregen van bondscoach De Bie maakt me niet veel wijzer. Zijn beslissing is gebaseerd op de resultaten van dit jaar, terwijl in het document dat wij hebben gekregen ook die van vorig jaar meetellen. We zullen zien wat die brief oplevert en of er daarna nog verder juridisch gevolg kan gegeven worden. Weet je, ik verlies nu ook mijn contract bij Sport Vlaanderen omdat ik niet geselecteerd ben voor Rio. Vanaf 1 juli val ik zonder werk terwijl ik de beste Belgische mountainbiker ben van de voorbije vijf, zes jaar."

bron: Belga