Van een granaat tot een nieuwe Mercedes: de absurde dingen die je in een kanaal kan vinden

Door te kijken naar wat er in het water zit zie je vaak hoe proper een stad is. Dat weten ze in Groot Britannië goed genoeg. Jaarlijks ruimen ze daar met enkele honderden vrijwilligers duizenden kilometers kanalen op en wat ze eruit halen doet vaak de wenkbrouwen fronsen.

Zoals verwacht werden er honderden winkelkarretjes uit de kanalen gehaald, uit één sluis werden er zelfs 24 gehaald. Ook heb je natuurlijk de ontelbare fietsen en honderden autobanden.

Maar daar begint het pas. Zo werd er een granaat uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt in een kanaal in Londen. De politie moest de buurt ontruimen en het projectiel werd gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Een Mercedes A-klasse uit 2013 werd het wel erg dure slachtoffer van een echtelijke ruzie. In een buitenwijk van Londen werden veertien brandkasten, allen geopend en leeggehaald, achtergelaten.

Tenslotte werd er ook een kleine schat gevonden. Twee zakken met in totaal tweeduizend £1 muntjes werden op de bodem van een sluis gevonden.

De opruim is niet enkel belangrijk voor het milieu, maar ook voor de scheepvaart. Als een stuk kabel of een plastic zak in de propellor van een schip terecht komt, kan dat ernstige gevolgen hebben voor het schip.