Van Avermaet wint Parijs-Roubaix, Boonen eindigt als dertiende

Van Avermaet wint Parijs-Roubaix, Boonen eindigt als dertiende

In een razendsnel eerste wedstrijduur slaagde niemand erin weg te rijden uit het peloton. Dat lukte Jelle Wallays (Lotto Soudal) en de Fransman Mickael Delage (FDJ) even later wel. Zij kregen het gezelschap van Stijn Vandenbergh (AG2R), maar konden nooit een groot gat slaan.

Enkele valpartijen zorgden ervoor dat schaduwfavorieten Oliver Naesen (AG2R) en Niki Terpstra (Quick-Step Floors) al snel op achtervolgen waren aangewezen. De Nederlander was een belangrijke pion om Tom Boonen naar zijn vijfde kassei te loodsen, maar hij moest er op iets meer dan 100 km van de aankomst de brui aan geven.

Peter Sagan kreeg af te rekenen met een lekke band. - Belga / Y. Sunada

Sagan rijdt lek

Toch zette Boonen zich vlak voor het Bos van Wallers al eens op kop. Net op dat moment kreeg Van Avermaet te maken met materiaalpech. Hij kon na het Bos opnieuw aansluiten, waarna wereldkampioen Peter Sagan de gashendel opendraaide. Hij ging met ploegmakker Bodnar, Jasper Stuyven (Trek) en Daniel Oss (BMC) in de aanval, maar moest Stuyven en Oss na een lekke band laten rijden.

Jürgen Roelandts (Lotto Soudal), Dimitri Claeys (Wanty-Groupe Gobert) en de Italiaan Gianni Moscon (Sky) maakten nog de oversteek naar de twee leiders, maar op veertig kilometer van de aankomst werd ook het vijftal gegrepen. De kopgroep bestond nu uit een vijftiental renners, waaronder nagenoeg alle favorieten.

Boonen in de tang

Tom Boonen moest uiteindelijk vrede nemen met de dertiende plaats. - Foto Belga / D. Stockman

Dat was meteen hét moment voor Oss om nog maar eens door te trekken. Hij kreeg, na een korte solo, het gezelschap van Roelandts, Van Avermaet, Stuyven, Moscon, Langeveld en Stybar. Op Carrefour de l'Arbre ging Van Avermaet vol door en enkel Stybar en Langeveld konden volgen.

Boonen zat achteraan inmiddels in de tang en zou Parijs-Roubaix geen vijfde keer winnen. Het leek te gaan uitdraaien op een sprint met drie op de piste, maar ook Stuyven en Moscon sloten nog aan in het slot. Zij werden echter vierde en vijfde. Van Avermaet remonteerde in een sterke sprint Stybar en won de eerste topklassieker uit zijn carrière.