UZ Gent heeft wereldprimeur met kunstarm

UZ Gent heeft wereldprimeur met kunstarm

Volgens het Gentse UZ gaat het om een wereldprimeur. Andere centra bieden de bewuste technieken al aan, maar het is de eerste keer dat de twee vernieuwende technieken uit de orthopedische chirurgie en de revalidatiegeneeskunde worden gecombineerd.

Osseointegratie

«De patiënt rondde succesvol een lang en intensief revalidatietraject af in het ziekenhuis», aldus het UZ Gent. «Hij kan nu zijn nieuwe arm en hand met zijn gedachten aansturen.»

Met een implantaat werd de kunstarm rechtstreeks aan het bestaande bot van de bovenarm bevestigd. Die techniek heet osseointegratie. Ter vergelijking: bij een klassieke kokerprothese wordt de prothese over de amputatiestomp geschoven.

Herbezenuwing

De nieuwe techniek combineert twee chirurgische ingrepen. Eerst werd een titaniumschroef in het bot van de bovenarm bevestigd, zes maanden later werd aan de schroef een fixatiepen aangebracht. Die pen gaat enkele centimeters door de huid heen en hieraan wordt de prothese vastgeklikt.

De zenuwrestanten van de geamputeerde arm werden omgeleid en gekoppeld aan andere spieren in de stomp en de schoudergordel. Na een half jaar waren de zenuwen in de spieren ingegroeid. Door die herbezenuwing konden de hersenen de spieren activeren. Elektroden op de huid pikken die spiersignalen op, waardoor de man de spieren kan gebruiken door aan de beweging te denken die hij wil uitvoeren.

Minder fatoompijn

De combinatie van osseointergratie en herbezenuwing biedt volgens de artsen het voordeel van een stabielere prothese, bijvoorbeeld bij patiënten met een hoge amputatie, die goed kan worden bediend. De techniek garandeert zo meer bewegingsvrijheid en comfort. Door de herbezenuwing vermindert tot slot het risico op zenuw- en fantoompijn.

Keerzijde is dat de behandeling maar beperkt wordt terugbetaald in ons land.

(beeld VRT)