Unieke samenwerking cultuurhuizen Brussel/Rand brengt 'JR' naar Paleis 12

'JR', de succesvoorstelling van FC Bergman en Toneelhuis in coproductie met Olympique Dramatique, NTGent, en KVS, zakt in maart 2020 naar Brussel af. Na talloze opvoeringen van het door de kritiek haast unaniem laaiend enthousiast ontvangen stuk gebaseerd op de gelijknamige postmoderne cultroman van William Gaddis, bundelt KVS de krachten met Kaaitheater, CC Westrand, CC Strombeek en CC De Factorij, Théâtre National en De Munt om deze succesvoorstelling in maart naar Paleis 12 in Brussel te halen. Dat meldt de Koninklijke Vlaamse Schouwburg woensdag met gepaste trots. 'JR' werd reeds op de planken gebracht in het Antwerpse (Schelle), in Gent (de Floraliënhal) en in Amsterdam (Holland Festival) en doet na Brussel ook Parijs aan. De voorstelling van FC Bergman, het gezelschap rond Stef Aerts en Marie Vinck, is in alle opzichten een groots(chalig)e productie. Het stuk telt vijftien acteurs, onder wie Marie Vinck, Gene Bervoets, Frank Focketeyn, Oscar Van Rompaey, Kes Bakker, Stijn Van Opstal, Anne-Laure Vandeputte en KVS'ers Michael De Cock, Junior Mthombeni en Rashif El Kaoui. Voorts telt de voorstelling 21 figuranten, onder wie zeven kinderen, twee cameramannen, elf technici en 27 crewleden voor productie, decor, kostuums, catering en dies meer.

De hoofdrol is eigenlijk voor het decor weggelegd: 'JR' speelt in "the building", een torengebouw van 14 meter hoog met daarin maar liefst 25 verschillende locaties, acht beamers, 700 props, een halve kilometer trussen (aluminium constructies), 300 vierkante meter muur, vijf vierkante kilometer zwarte theaterdoeken en één limousine.

'JR' is, stelt de KVS, een "meedogenloze, soms hilarische, kritiek op het alles verterende kapitalisme". Plots duikt in het New Yorkse beurswezen een nieuwe speler op. De nieuwkomer is gehaaid, meedogenloos en ... elf jaar oud. JR Vansandt raast als een orkaan door Wall Street en richt een ravage aan op de aandelenmarkt, in het Amerikaanse en mondiale politieke bestel, en onder toevallige passanten. De jongen wordt aldus een metafoor voor de immoraliteit van het bankensysteem. Opvallend: Gaddis pende zijn roman in 1975, ruim drie decennia voor de bankencrisis het ultieme bewijs leverde van het spreekwoord over hoogmoed en val.

'JR' zal viermaal in Paleis 12, dat een capaciteit van 1.200 toeschouwers heeft, vertoond worden. De voorstellingen vinden plaats op 18, 20 en 21 maart, telkens om 19 uur, en op 22 maart 2020 om 15 uur. Vanaf vandaag/woensdag kunnen geïnteresseerden hun tickets boeken via de websites van de partners.

bron: Belga