Uitdroging in de auto heeft hetzelfde effect als alcohol

Uitdroging in de auto heeft hetzelfde effect als alcohol

Een onderzoek van de Universiteit van Loughborough heeft uitgewezen dat de hoge temperaturen gevolgen kunnen hebben voor automobilisten die niet genoeg drinken. Uitdroging zou namelijk kunnen leiden tot fouten achter het stuur. Volgens het Nederlandse Algemeen Dagblad zou dit gelijk staan aan een automobilist die het limiet voor rijden onder invloed vier maal heeft overschreden.

Simulator

Een simulator met een panel van mannelijke bestuurders wees uit dat het aantal gevaarlijke incidenten op de weg meer dan verdubbelde toen de personen situaties op de weg moesten beoordelen na een periode zonder vocht. De fout die het meest werd gemaakt, waren auto's die naast de rijbaan terecht kwamen doordat er te laat werd geremd.

Ron Maughan, hoogleraar Sport aan de universiteit en voorzitter van de Science Advisory Board van het European Hydration Institute: „We betreuren het rijden onder invloed van drank of drugs, maar we denken meestal niet aan de effecten van andere dingen die onze rijvaardigheid beïnvloeden en een daarvan is uitdroging.”

De fouten die de mannelijke bestuurders in het panel maakten, zouden volgens Maughan vergelijkbaar zijn met mensen die een paar wijntjes te veel ophebben. „Chauffeurs en automobilisten die niet voldoende gehydrateerd zijn, maken dezelfde fouten als mensen die de alcoholgrens fors overschrijden”, aldus Maugham tegenover de Daily Mail.

Glas water

In geval van uitdroging kun je last krijgen van hoofdpijn, honger, vermoeidheid, slaperigheid, donkere urine, slechte adem, slechte concentratie, droge huid, spierkrampen en donkere kringen onder de ogen.

Heb je last van een droge mond, of dorst, dan zijn dit volgens de onderzoekers de laatste signalen en is uitdroging al aan de orde. Voldoende hydrateren in deze warme tijden is dus belangrijk. Het drinken van thee, koffie of frisdrank is niet hetzelfde als het drinken van een glas water. De cafeïne drijft juist vocht weg en de suikers in de frisdranken voorkomen dat je goed gehydrateerd wordt.

Alleen het drinken van een glas water kan uitdroging dus voorkomen. „Het probleem is dat bestuurders zich niet realiseren dat het drinken van een extra glas water voordat ze het huis verlaten de kans op een ongeluk verkleint.”