Uitbreiding van distributie jodiumpillen nog steeds in behandeling

Op een uitbreiding van de predistributie van jodiumpillen voor gebruik bij een kernramp in België, blijft het voorlopig nog wachten. "De discussies worden gevoerd", luidt het bij het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken, maar een concrete beslissing lijkt nog niet voor meteen. In Nederland kondigde minister van Volksgezondheid Edith Schippers dinsdag aan dat ze de predistributie van jodiumtabletten uit zal breiden. Minderjarigen en zwangere vrouwen die binnen een straal van 100 kilometer van een kerncentrale wonen, zullen er de pillen krijgen.

In België zijn er al geruime tijd verscheidene adviezen die ook een dergelijk uitbreiding voorstellen. Begin deze maand nog, riep de Hoge Gezondheidsraad op tot de uitbreiding van de noodplanning bij een kernramp en in januari gaf de Wetenschappelijke Raad voor Ioniserende Stralingen al het advies om de predistributie van jodiumtabletten voor het hele Belgische grondgebied in te voeren.

"Ook wij zijn voorstander voor een predistributie in een straal van 100 kilometer", zegt Sébastien Berg, woordvoerder van het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC). Op basis van de verscheidene adviezen gaf het agentschap dan ook al zijn aanbevelingen aan Binnenlandse Zaken. "Daar is het dossier nu in behandeling", zegt Berg.

Volgens Peter Mertens van het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken is het echter nog "te voorbarig" om uitspraken te doen over de kwestie. "De uitbreiding van de predistributie was een van de dingen die uit de verscheidene adviezen kwamen", zegt hij. "De discussies daarover zijn lopende. We moeten bijvoorbeeld nog bekijken hoe we dat concreet zouden kunnen aanpakken."

bron: Belga