Uit de hand gelopen antifascistische betoging: 56 arrestanten vrijgelaten

De 56 mensen die zaterdagvoormiddag opgepakt werden in de nasleep van de uit de hand gelopen antifascismebetoging in Brussel, zijn vrijgelaten. Dat meldt het Brusselse parket. Politie en parket onderzoeken nu verder welke manifestanten eventueel kunnen gelinkt worden aan welke feiten. Tijdens de relletjes na de betoging raakte ook één manifestante gewond. Die is overgebracht naar het ziekenhuis. Tot de betoging was opgeroepen door de organisatie BXL Zone Antifasciste, die wilde protesteren tegen het internationaal congres dat de Alliance for Peace and Freedom (APF), een Europese alliantie van nationalistische partijen, dit weekend organiseerde in Brussel. De betoging was niet officieel toegelaten maar werd getolereerd. Ze verliep eerst ook rustig, tot een deel van de betogers stenen, flessen en rookbommetjes begon te gooien naar de politie die zich voor het APF-kantoor had opgesteld.

De betogers trokken vervolgens via de Luxemburgstraat naar de kleine Brusselse ring en brachten onderweg heel wat vernielingen aan. Op de kleine Brusselse Ring, ter hoogte van de Naamsepoort, werd de groep betogers omsingeld door verschillende wagens van de interventie-eenheden van de Brusselse politie. Die konden een 56 betogers in de boeien slaan.

Die werden in de loop van de namiddag allemaal vrijgelaten. "Later deze week zal gekeken worden wie gelinkt kan worden aan de vernielingen en het gooien van projectielen", zegt Brussels parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. "Daarvoor zullen onder meer de camerabeelden uit de buurt geanalyseerd worden."

Eén betoogster raakte zaterdagvoormiddag gewond. Volgens haar medebetogers werd ze door een politiewagen aangereden, terwijl de politie meldt dat de jonge vrouw ten val kwam toen ze wegliep voor de politie.

bron: Belga