Uber experimenteert met taxidrones

Uber experimenteert met taxidrones

Uber heeft op relatief korte tijd zijn positie in het straatbeeld weten te verzilveren en wil dat territorium nu uitbreiden naar het luchtruim. Dat schrijft Express.be. Volgens Uber-topman Jeff Holden verricht het bedrijf volop onderzoek naar technologieën die vliegtuigen in staat stellen om verticaal op te stijgen en te landen. Verder wordt er bekeken op welke manier een voertuig zich volledig elektronisch en autonoom in het openbare leven zou kunnen begeven. Op die manier wil Uber zijn klanten in de toekomst meerdere vervoersopties kunnen aanbieden.

Als de voorspelling van Holden uitkomt, zouden deze technologieën binnen de tien jaar volledig geïntegreerd zijn. Voorlopig is het echter nog niet zo ver. De huidige drones doen vaak beroep op vliegtechnieken die ook bij helikopters worden gebruikt en die behoorlijk veel lawaai produceren. Als Uber erin slaagt om de verticale opstijgings- en landingstechnieken op punt te stellen, dan is het probleem van de geluidsoverlast van de baan en kunnen de drones vrijelijk rondvliegen. Volgens Holden kan dit systeem het leven in de stad drastisch veranderen.

"Wanneer een groot gedeelte van het transport naar het luchtruim kan worden overgebracht, zal de congestie van de stad op de begane grond gevoelig kunnen worden afgebouwd", legt Holden uit. "Bovendien zal men zich veel sneller tussen de verschillende stadsdelen kunnen verplaatsen." De taxidrones zouden gebruik maken van de daken van gebouwen om passagiers op te pikken en af te zetten.

De innovatiedrang van Uber blijft trouwens niet beperkt tot de transportmarkt: met Uber Eats wil het bedrijf zijn positie in de voedselindustrie afdwingen. Uber Eats zit al in Verschillende steden in de VS en in Londen, maar komt nu ook naar Brussel, waar het per fiets maaltijden aan huis zal bezorgen.