Twee nieuwe meldingen van legionella in Gentse kanaalzone

Twee nieuwe meldingen van legionella in Gentse kanaalzone

Het Agentschap Zorg en Gezondheid meldt vandaag twee nieuwe gevallen van legionella in de Gentse kanaalzone. Dat brengt het totale aantal patiënten op 23. Over de exacte bron van de besmetting is er nog geen uitsluitsel, al is het aantal mogelijkheden beperkt tot twee bedrijven. In totaal zijn in zeventien bedrijven analyses uitgevoerd. Over de nieuwe meldingen is niet veel geweten, maar het zou niet gaan om patiënten in kritieke toestand. Ook is het niet duidelijk of ze in Evergem wonen. Het Agentschap Zorg en Gezondheid geeft geen details over de besmette mensen uit privacyoverwegingen, maar zegt dat het niet uitgesloten is dat de betrokken patiënten elders wonen en de besmetting kunnen hebben opgelopen indien ze in de getroffen regio hebben verbleven.

Op 10 mei sprak het Agentschap Zorg en Gezondheid voor het eerst over een legionellabesmetting in de regio. Het aantal slachtoffers is intussen opgelopen tot 23. Het Agentschap geeft vandaag aan dat het mogelijk is dat dat aantal nog verder toeneemt. Ook betekenen de nieuwe gevallen niet noodzakelijk dat de bron van de besmetting nog steeds actief is. De bacterie heeft een incubatietijd van negentien dagen.

Inspecteurs van het Agentschap Zorg en Gezondheid hebben wel nog steeds geen uitsluitsel over de exacte bron van de besmetting. Zeventien bedrijven met koeltorens in het Gentse havengebied zijn onderzocht en hoge waarden van dezelfde legionellavariant zijn aangetroffen op twee locaties. Er komen bijkomende inspecties en analyses.

bron: Belga